Aktywne Wpisy

janek_kombajnista +244
źródło: temp_file3184890694106807457
Pobierz
1-1-1-1 +376
Treść przeznaczona dla osób powyżej 18 roku życia...
Skopiuj link
Skopiuj link
źródło: temp_file3184890694106807457
Pobierz
Regulamin
Reklama
Kontakt
O nas
FAQ
Osiągnięcia
Ranking
W niedalekiej przyszłości czeka mnie wykończenie mieszkania od zera i szukam informacji na co zwrócić uwagę, na czym oszczędzić, do czego warto dołożyć i tym podobne hasła. Jeżeli macie źródła wiedzy albo po prostu własne wskazówki, to piszcie je w komentarzach.
Mój zbiór:
1. Warto wynająć inżyniera odbioru mieszkania - koszt ok. 300–800 zł, oszczędzi nerwów i poprawek
2. Darmowe projektowanie: IKEA Planner
3. Kuchnia i łazienka jako priorytety - kosztują najwięcej i trudno je później zmienić, więc nie oszczędzamy
4. Praktyczne porady budowlane dla laików - Mario Budowlaniec
5. Ludzie płacą gigantyczne pieniądze pseudo fachowcom, a na koniec i tak nie jest idealnie - lepiej samemu s--------ć robotę, ale przynajmniej za darmo
6. Warto kupić dobre narzędzia, porządnej firmy - zostawić na przyszłość albo później sprzedać
7. Przemyśleć, gdzie będą komputery, bo trzeba jakoś tam dociągnąć kabel RJ45 od modemu
8. Montaż klimatyzatora na etapie wykończenia
9. Dobra pralko-suszarka, żeby nie bujać się z tradycyjną suszarką w mieszkaniu
10. Podłoga winylowa w całym mieszkaniu (unikać czarnych i białych kolorów)
Jeżeli z czymś się nie zgadzacie, to też czekam na uwagi :)
#mieszkanie #budownictwo #budujzwykopem #remontujzwykopem #wykonczenia #mieszkaniedeweloperskie #nieruchomosci
źródło: wykończenie mieszkania
Pobierz@Ricardo_Izecson_dos_Santos_Leite: Poświęcony czas na samo wykonanie + naukę z youtuba to nie jest darmo.
Ludzie płacą gigantyczne pieniądze pseudo fachowcom, a na koniec i tak nie jest idealnie - lepiej samemu s--------ć robotę, ale przynajmniej za darmo
Wychodze z tego samego założenia, a jeszcze sie przypadkiem czegoś nowego i użytecznego nauczysz
@Ricardo_Izecson_dos_Santos_Leite: warto, ale w większych miastach to koszt nawet 1k+. Ale tutaj nie ma co oszczędzać, bo kupujesz mieszkanie za grube pieniądze to warto wiedzieć co jest nie tak
Pralko-suszarka (albo oddzielna suszarka, jeśli masz miejsce) jest przydatna, ale raczej nie eliminuje całkowicie potrzeby używania tradycyjnych suszarek.
Gościa od odbiorów wynająć warto, ale nie nastawiaj się, że to wyeliminuje problem. Wykonanie nawet najprostszych poprawek może przerosnąć ekipę dewelopera.
Podłoga winylowa jest szybka w montażu, względnie trwała i wygląda
@Ricardo_Izecson_dos_Santos_Leite: Przecież to partacz, oglądałem pare rzeczy i jest jak Wazzup. Za wiele rzeczy sie zabiera nie mając pojęcia najmniejszego i z jakiś powodów i tak to nagrywa i wrzuca
@Ricardo_Izecson_dos_Santos_Leite: pralka i suszarka osobno.
@Ricardo_Izecson_dos_Santos_Leite: gumolit pocieli na paski i robią ekskluzywną otoczkę.
Biedacki standard wykończenia. Tylko drewno lub prawdziwy kamień
@funkykoval: no tak, bo w tym samym czasie można scrolowac Instagram I TikTok ( ͡º ͜ʖ͡º)
albo pralka, albo pralka + suszarka, nigdy pralkosuszarka
skretki- jak będziesz ciągnął to nawet więcej możesz sobie położyć, koszt praktycznie żaden zawsze się może przydać, poza komputerami zastanów się gdzie będzie wisialł AP i tam też już możesz pociągnąć kabelek
dodatkowo możesz też już na tym etapie położyć sobie kable głośnikowe by później nie trzeba było ich upychać w listwach
Robiłeś może porównanie ile by Ci wyszło gdybyś sam ogarniał?
Planner spoko do samych szafek, ale dobry spec jest znacznie lepszy. Potężnym plusem architekta jest rozplanowanie oświetlenia. Byłem sceptyczny ale efekt jest super. Facet wymyślił lampy, lampeczki w zależności od tego co się w danym miejscu robi i ze czasami potrzebne jest mocne białe światło a czasami słabsze, żółte. Ja bym tyle tego nie rozmieścił a zmianę natężenia musiał bym teraz ogrywać jakimiś smart żarówkami.