Wpis z mikrobloga

@Kapitalis: Tak, wygodniej mi będzie płacić za każdą drogę z osobna niż za podatek dochodowy i akcyzę paliwową mieć opłacone powiatówki, wojewódzkie i krajówki jednocześnie w całym kraju.
  • Odpowiedz
@Kapitalis: Tyle ile pan właściciel sobie wyliczy, tak jak jest teraz jest dobrze i nie mam powodów do narzekania. Natomiast mam powody do narzekania na ubezpieczycieli którzy są prywaciarzami.
  • Odpowiedz
  • 3
@Mawak: Prywaciarzami ( ͡° ͜ʖ ͡°) takiego słownictwa używają ludzie urodzeni w PRL.
Właściciel sobie wyliczy, ale pobierze opłatę viatollem lub nowocześniejszą metodą. Na wolnym rynku kreatywność i przedsiębiorczość będzie nieograniczona.
Dlaczego zmuszasz do opłat ludzi, którzy np. parę razy w życiu wyjeżdzają z miasta i korzostają tylko z ulic lokalnych?
  • Odpowiedz
@Kapitalis: Skoro już zmuszam* ( ͡° ͜ʖ ͡°), to dlatego że mając pełny bak gazu mogę przejechać pół polski bez grosza w kieszeni.

• Odpowiedz
tak jak jest teraz jest dobrze

@Mawak:

właściciel narzeka na to, że na jego dobro jest za duży popyt (korki)

zamiast je ulepszać dokonuje działań które zniechęcają do korzystania z dobra

jest dobrze

ayyyyyyyyyyyyy
  • Odpowiedz
@Mawak: Zauważyłeś może, że aktualnie, w Polsce, państwo narzuca tak nierynkowe ceny za poruszanie się płatnymi odcinkami autostrad, że wszelka krytyka "prywaciarzy", jest aż niesmaczna i nie na miejscu? Dodatkowo przypominam, że były budowane za publiczny hajs.
@KapitaIis: W akapie, zaraz po prywatyzacji, właściciele dróg będą musieli je rozebrać - w akapie nie może być dróg. Obrazek wprowadza w błąd.
  • Odpowiedz
wygodniej mi będzie płacić za każdą drogę z osobna niż za podatek dochodowy i akcyzę paliwow

@Mawak:

1. za każdą bułkę w sklepie płacisz z osobna i nie widzę narzekań, że rząd powinien zorganizować opłaty za kupowanie bułek
2. kto powiedział, że będziesz musiał płacić za każdę drogę z osobna? jest cała masa innych rozwiązań:

* właściciele dróg się konsolidują i tym samym mając większe podmioty, petraktujesz z mniejszą ich ilością
  • Odpowiedz
[zapłacisz] Tyle ile pan właściciel sobie wyliczy

@Mawak: Łojeju, a teraz musisz zapłacić tyle ile pan sprzedający benzynę czy długopisy wyliczy – wow, taka niesprawiedliwość, że ktoś decyduje za jaką cenę chce sprzedać swój produkt o.O
  • Odpowiedz
w akapie nie może być dróg

@MacDada: Nie wiedziałeś o tym? Społeczeństwa anarchistyczne nie są wstanie zorganizować się na tyle, by wybudować drogi. Bez państwa nie będzie kto miał ich robić.
  • Odpowiedz
Bo?

@MacDada: Bo do budowy dróg potrzebny jest centralny planista!

Bez państwa nie będzie miał kto robić bułek?

Bez państwa, piekarze organizowali by się w ogromne kartele i na bułkę czy chleb, ludzie musieli by wydać ogromne pieniądze. Wszyscy biedni umarli by z głodu, albo musieliby pracować jako niewolnicy na farmie soi (a nawet nie byli by weganami)!
  • Odpowiedz