Wpis z mikrobloga

Cześć przyjaciele, mam muzyczno-informatyczne pytanie.

Spotkał się ktoś z narzędziem generującym w czasie rzeczywistym podkład do granej melodii? Przykładowo: gram na gitarze melodię po skali D i generują się akordy z D moll pasujące do tego co gram.

Wymyśliłem sobie jako temat magisterki stworzenie takiego czegoś, i próbuję zbadać rynek pod kątem dostępnych rozwiązań, ale takich nie widzę. Podczas wszelakich przygód z muzyką też nie spotkałem się z takim bajerem. Są narzędzia do tworzenia podkładów, ale trzeba je wyklikać, ułożyć, wybrać z listy.

Myślę że Robert Johnson używałby takiego narzędzia, gdyby żył.

#muzyka #blues #jazz #rock #piano #gitara #instrumenty #informatyka #programowanie
Steru - Cześć przyjaciele, mam muzyczno-informatyczne pytanie.

Spotkał się ktoś z ...

źródło: comment_bHv9WUKc5YSeB8qGeIZfL58EaphtUQyR.jpg

Pobierz
  • 15
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Znalazłem coś takiego, ale bardziej to pasuje do kategorii "humor" niż muzyka, interfejs jest absurdem a cokolwiek gram na gitarze wychodzi jakaś kakofonia:
Jazzperiments
  • Odpowiedz
Sam taką magisterkę? Możesz nieźle wdepnąć ... ja bym sobie to odłożył na projekt "niezależny" od studiów.
Jak takie tematy to moze lepiej jakis przester komputerowy?
  • Odpowiedz
@Steru: chyba musiałbyś to bardzo ograniczyć. Napewno tempo z góry musiałoby być ustalone, a tez nie wiem skąd program by wiedział ile ma użyć akordów, kiedy podkład by się zapetlal, czy miałby sens muzyczny ( czy poprostu ładnie by brzmiał), jak rytmicznie miałby działać beat w podkładzie... CIĘŻKA SPRAWA
  • Odpowiedz
@Guitarslave Tempo ustalone z góry, po 4 zagranych taktach są dobierane generowane akordy (co ćwierćnutę / półnutę) + dużo założeń, przykładowo że użytkownik nie gra śmieci, albo że tylko dur/moll bez wchodzenia w jazz i zmiennych centrów tonalnych. Potencjalny promotor wyraził ciekawość i chęć, więc myślę że spoko ;)

@bulekk123 nie no, overdrive zdecydowanie za prosty, nawet na inżyniera myślę (chyba że wykonanie fizycznego obiektu z własnym projektem, to może)
  • Odpowiedz
@bulekk123: na tym właśnie polega magisterka - żeby wyjść ze strefy komfortu i spróbować czegoś nowego, można obronić magisterkę pokazującą że czegoś nie da się zrobić :)
  • Odpowiedz
@Guitarslave to ćwicz, a nie :D Gdzieś tak po dwóch-trzech latach robienia muzyki zaczęło mi wychodzić w miarę to, co sobie wymyśliłem. A i tak wystarcza parę nawet tygodni bez regularnego komponowania i już idzie jak po grudzie :/ Jak mawiał Lenin: "Po pierwsze – uczyć się, po drugie – uczyć się i po trzecie – uczyć się."
  • Odpowiedz
@Helsantonio_Montes: Rzeczywiście, w rockmith jest bardzo podobne coś, brzmi to zajebiście. Jedyne co ja zakładałem innego, to że tonacja jest wykrywana samoistnie, bez definiowania jej. Dzięki!
  • Odpowiedz