Wpis z mikrobloga

Jakiś czas temu homoseksualizm był uznawany za chorobę psychiczną, w roku 1973 został on wykreślony ze spisu chorób. Dlaczego wcześniej był on uznawany za chorobę, a po roku 1973 już nie? Jakie niezbite dowody naukowe zostały wtedy przedstawione, które mogłyby w kontekście wiedzy jaką ludzie posiadali wcześniej wpłynąć na zmianę stanowiska ludzi w tym temacie?

#homoseksualizm #neuropa #4konserwy #pytanie #polityka #lewica #prawica
  • 33
Dlaczego wcześniej był on uznawany za chorobę, a po roku 1973 już nie?

Dlaczego wcześniej kobiety nie miały pełnych praw a w XX wieku już im te prawa przyznano?

Dlaczego wcześniej osoby czarnoskóre nie mieli pełnych praw w USA a w XX wieku już im te prawa przyznano?

Dlaczego wcześniej mieszkańcy wsi w Polsce nie mieli pełnych praw a w XIX/XX wieku już im te prawa przyznano?

@Valder:
@6c6f67696e: Dyskutujemy tutaj o homoseksualizmie. Temat, który poruszyłem był tematem debaty naukowej. Nauka opiera się na faktach, więc musiały zostać przedstawione jakieś obiektywne dowody, które zostały wzięte pod uwagę, więc o to poprosiłem i czekam.
@Joz: dobra, nie moge znalezc ale wiem ze byl jakis atak homoseksual aktywistow na czlonkow apa.

I powiem Ci tak. Wykreslenie homoseksualizmu z listy chorób nigdy nie bylo decyzja naukowa, bylo decyzja polityczna. Nie bylo zadnych racjonalnych powodow zeby to robić. Mysle ze z braku dominujacej teorii zwyciezyl tez zwykly humanitaryzm i ci ludzie glosowali jak glosowali, w koncu homoseksualista tez czlowiek..

I kto wie, moze gdyby dzis ponownie zasiasc do
Zaryzykuję odpowiadanie na trolla, ale proszę, w przystępny sposób:

Dlaczego wcześniej był on uznawany za chorobę

@Valder: W czasach gdy psychiatria raczkowała (patrz Freud i Jung) jako choroba było uznawane wszystko co było odchyleniem od normy, z tym że to co jest "normą" nie było zbyt dobrze sklasyfikowane i było robione na czuja. Oczywiście trzeba wziąć poprawkę na wpływy Kościoła, który homoseksualizm uważał za grzech sodomiczny, coś obrzydliwego (a to nie
@Valder: nie śmieję się pytania o przebieg dyskusji oraz dlaczego została podjęta (chociaż na samej wiki można chyba znaleźć sporo informacji) ale zdanie, które zacytowałem było tak sformułowane, że aż prosiło się o wyśmianie.
@Joz: w ogóle Freud wymyślił swoją przełomową teorię po to, aby przypodobać się środowisku "naukowemu", pisał o tym w liście do jakiegoś swojego funfla, że wcześniej przedstawiał gremium naukowemu jakąś tam swoją teorię, ale im się nie spodobało, więc wymyślił coś ciekawszego, gdzie jest więcej pikanterii, żeby im zaimponować. No i udało się:)
@Joz: O już jakaś chociaż jedna w miarę rzeczowa odpowiedź. Dzięki, ale nadal nam to nie mówi jakie to obiektywne dowody sprawiły, że został on wykreślony ze spisu chorób.

@6c6f67696e: Nigdzie nie widziałem podanych obiektywnych dowodów naukowych, które by odpowiadały na moje pytanie.
ALE chciałbym podkreślić aby ktoś opacznie nie pomyślał, że Freud też raczkował

@KLRWR: Freud w całej swojej karierze naukowej stanowisko wobec homoseksualizmu zmieniał kilkukrotnie, ale w zasadzie nie pamiętam aby jednoznacznie stwierdził aby było tak a nie inaczej. Klu odnośnie Freuda polega na tym, że mimo jego ogromnej sławy i zasług dla ruszenia psychiatrii z miejsca, to powoływanie się na niego w dzisiejszych czasach jako autorytet jest dość nieodpowiedzialne.

Dzięki, ale