Wpis z mikrobloga

#ubuntu #linux

Mirki wracam na ubuntu po roku przerwy, teraz mam pytanko.
Jak przyciski minimalizuj zamknij przenieść na prawo? poradniki z neta nie działają, a mocno przywiązałem się do tego z windowsa.
Jakieś porady co zrobić aby ubuntu stał się "funkcjonalny". Co przeszkadza to belka po lewej stronie, ogólnie taki cukierkowaty styl. Można to zmienić itd.?
I widzę, że pobiera mi 16.10 aktualizację, ale chyba niczego na + nie poprawili jeżeli chodzi o wygląd.
lycamob - #ubuntu #linux

Mirki wracam na ubuntu po roku przerwy, teraz mam pytanko...

źródło: comment_PKFr4Kyk1agCQ0TYOV8wv6MZVGoiFTB4.jpg

Pobierz
  • 5
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@lycamob: Zmień theme jak nie chcesz cukierkowatego stylu unity. Co do przycisków albo jakieś ubuntu tweak albo nie wiem. Możliwe też że się nie da bo ostatnio cyztałem że chyba jakiś bug (albo celowy zamiar) uniemożliwia zmianę strony przycisków.
  • Odpowiedz
@lycamob: więc tak:

- Nie przeniesiesz tych przycisków, decyzja projektowa.
- środowisko ustawisz pod siebie za pomocą unity-tweak-tool
- styl zmienia się za pomocą motywów GTK 3, nie wiem czy znasz jakieś. Na przykład Arc, Numix, Adapta, Paper tak na początek.
- aktualizację musiałeś sam zaakceptować
  • Odpowiedz
@lycamob: w unity przyciski muszą być po lewej stronie, po prawej nie miałoby to sensu. Albo się przyzwyczaj (jak ja, po kilku dniach z ubuntu nie wyobrażam już sobie przycisków po prawej), albo wybierz inne środowisko graficzne.
  • Odpowiedz
Jak przyciski minimalizuj zamknij przenieść na prawo?

@lycamob: Ja siedzę na Linuksach już 8 rok, i od zawsze byłem przyzwyczajony do przycisków po prawej, ale z 3 lata temu Developerzy Ubuntu powiedzieli:

I co gurwa myślisz, że będziesz sobie tak bezkarnie ustawiał po której stronie okna masz przyciski biedaku? Po lewej bedo i c--j

Od tej pory zmieniłem środowisko graficzne na GNOME3 i po skonfigurowaniu pod siebie jest fajnie.
  • Odpowiedz