Jak sobie radzicie z wyklikiwaniem #adwords przez konkurencje? Kiedyś przesyłałem do google logi z serwera gdzie było widać wielokrotne kliknięcia z tego samego IP. Od czasu do czasu uwzglednią reklamacje i oddadzą pare zł ale generalnie twierdzą, że system jest nieomylny i każda próba wyklikiwania jest rozpoznawana. A jak jest w praktyce - wiadomo, jak ktoś ma dynamiczne IP to wystarczy restartować połączenie internetowe i kliki wyglądają na wejscia z innych komputerów.
@SOLGAZ: tak średnio, firma z warszawy, konkurencja w warszawie, kampania na warszawe, pytam raczej o dzialania, które można podjąc poza panelem adwords bo technicznie sie tego nie da ustawić, są jakieś aspekty prawne tego? nieuczciwa konkurencja? #prawo
@pawel_c: Musiałbyś mieć listę ich IP firmowych + Twoje logi serwerowe, gdzie widać, że wchodzili z Twojej kampanii próbując wyklikać Ci budżet. Jeśli znasz IP możesz je wykluczyć w kampanii, ale wiadomo, że jak będą chcieli to Ci wyklikają budżet i nic z tym nie zrobisz. Google oczywiście będzie Ci mówił, że wszystko jest super i nad tym panują, a jak to wygląda w praktyce to każdy zainteresowany wie. Możesz spróbować
@YagAA: w jaki sposób to narzędzie odróżni nabite kliknięcie od normalnego klienta? jeżeli wyklikiwacz będzie namawiał znajomych do klikania, to niewykonalne
@pawel_c: Tak, jak napisałem - nigdy z takich narzędzi nie korzystałem, wiem tylko o ich istnieniu. Nie da rady w 100% odróżnić frauda od normalnego kliknięcia, jak ktoś się uprze to tak czy siak Ci wyklika budżet.
@YagAA: @SOLGAZ: kiedyś obdzwoniłem firmy z branży, każdy się zarzekał że to nie oni i że problem też ich dotyczy ale bez wykrywacza kłamstw albo wiercenia w kolanach ciężko odróżnić kto mówił prawde ( ͡°͜ʖ͡°)
@pawel_c: Wiem, że laweciarze i taksówkarze się namiętnie wyklikują, w innych branżach raczej rzadko, każdy woli robić biznes niż się tym zajmować. @JestemZSosnowca: Wg Gugla tak to działa, ale wystarczy zmiana IP + przeglądarki i jesteś teoretycznie nowym użytkownikiem.
@pawel_c: Jak najbardziej stosują. Tu masz po części rację z budżetem, bo to, co pokazuje Ci panel AdWords to już okrojone informacje i z wyciętymi już fraudami. Wiele razy widziałem sytuację, że było np. 100 kliknięć, a za godzinę było 50 kliknięć (system przetrawił fraudy i je odjął, dlatego przeglądanie kampanii w czasie "rzeczywistym" nie do końca ma sens)
@pawel_c: Podsumowując - możesz spróbować zewnętrznych narzędzi, nie wiem jak one dokładnie działają, nie wiem czy w ogóle gugiel weźmie informacje z nich za wartościowe. Jedno jest pewne - nie da rady w 100% zwalczyć fraudów, jak ktoś będzie chciał Cię wyklikać to mu się uda.
Tylko pozostaje kwestia jak to udowodnić.
@JestemZSosnowca: Wg Gugla tak to działa, ale wystarczy zmiana IP + przeglądarki i jesteś teoretycznie nowym użytkownikiem.