Wpis z mikrobloga

@demoos: ale to co innego, sam używam locusa, ale locus nie ma usług "web", korzysta on z wielu zewnętrznych usług i właśnie też stravy albo gpsies

rzeczywiście źle sformułowałem pytanie :) chodziło mi o usługi webowe (nie trackujące) do przeglądania przejazdów
@tosyu: gpsies dalej po wrzuceniu trasy ustawia prędkość na sztywno? Jeśli tak to nic się nie zmieniło ;] Używam tego do planowania tras ze względu na mnogość podkładów.

Serwis webowy - strava
@tosyu: gpsies jest dobry do planowania tras, natomiast nie bardzo się nadaje do przechowywania aktywności, jeżeli Ci zależy na statystykach.
gpsies kompresuje wrzucone gpx-y i tych danych już nie odzyskasz. Ja tam wrzucam ponieważ później po pobraniu kml lub kmz ścieżki są ładnie pokolorowane w google earth. Do statystyk najlepsza jest strava + dodatek do przeglądarki StravistiX. Wcześniej jeszcze korzystałem z mapmytracks, ale strava jest lepsza.
@tosyu: Przecież to zupełnie różne serwisy, służące do różnych celów. GPSies do planowania tras, a strava do rejestracji treningów.
Strava jest o tyle fajna, że jak się zgodzisz na publikację śladów, to Strava te ślady (po zanoniizowaniu) udostępnia jako heatmapę i można za pomocą tej heatmapy korygować mapę. Sam tak sporo ścieżek, niewidocznych z satelity, zaznaczyłem.
@tosyu: Pytanie raczej brzmi, do czego chcesz używać serwisu. Strava dla motocykla faktycznie nie ma większego sensu, ale może warto przemyśleć, czemu chcesz to mieć razem (co chcesz przez to osiągnąć) - może warto używać róznych serwisów i gdzieś (w trzecim?) zbierać dane do kupy.