Wpis z mikrobloga

#linux #php #ubuntu Mirki, macie może jakiś tutorial jak zainstalować apache2 w chroot?
Niestety ten mi nie pomaga za bardzo.
Pewnie mój błąd bo z linuxem mam do czynienia w sumie drugi raz, dlatego napisze co zrobiłem i gdzie napotkałem przeszkody:

zainstalowałem:

sudo apt-get install apache2
sudo apt-get install php5 libapache2-mod-php5
sudo apt-get install mysql-server

zrobiłem

sudo /etc/init.d/apache2 restart
przeszedłem do etc i porobiłem te foldery tak jak w tutorialu i w ostatnim punkcie - chown - wyskoczył błąd, że nie ma użytkownika root.apache - mam go stworzyć?

Chciałem przejść do następnego kroku, ale niestety też mi nie było dane - przeszedłem do etc/php5/cli//php.ini, a w nim zamiast session.save_path = "/var/lib/php/session" znajduje się session.save_path = "/var/lib/php5" i już zastopowałem.

Czy mam zrobić folder apachejail/var/lib/php5 i taką nazwe podmienić w php.ini?
  • 6
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@ukaszzz: tak, tylko wybierasz z listy, ze chcesz zainstalowac LAMP i wszystko automatycznie robie (tylko hasla wprowadzasz do mysql'a). do tego bedziesz musiaj jeszcze tylko zainstalowac phpmyadmin, ale to tez jedno polecenie + wprowadzenie hasla. Od kilku lat tak instaluje i nigdy mnie ten program nie zawiodl :)
  • Odpowiedz
@danoxide: zainstalowałem Twoim sposobem i przy próbie przeniesienia tego do chroot są te same problemy - nie ma użytkownika apache i folderu var/lib/php/session. Może ten tutorial jest troszke przeterminowany?
  • Odpowiedz
znalazłem jakąś paczkę libapache2-mod-chroot która niby robi to co chce, ale nie mogę jej zainstalować, ubuntu 14.04 lts - czy to wina dystrybucji?
  • Odpowiedz