Wpis z mikrobloga

Mircy potrzebuję porady. Mam w domu sieć domową (dostawca Unitymedia - siostra polskiego UPC) na urządzeniu Technicolor TC 7200U. Do tej pory WiFi pracowało na 2,4 GHZ, ale wobec dużego zagęszczenia sieci, użytkowanie bezprzewodowo to istny koszmar. (mój PC akurat podłączyłem via LAN, a laptop żony wiadomo, standardowo obsługuje wszystkie pasma) Nie byłoby żadnego problemu zmienić na 5 GHZ, gdyby nie fakt, że gówniakowe telefony nie obsługują standardu Dual Band. Ogólnie mają swoje pokoje na piętrze, mają też własne PC, gdzie do każdego włożony jest też stick a/b/g i teraz zastanawiam się czym mógłbym się wesprzeć, żeby uczynić tak, że ogólnie wszystkie urządzenia (za wyjątkiem telefonów) będą korzystały z 5GHZ a dla komórek, odpali się np jakieś AP z 2,4GHZ. Myślałem, żeby postawić coś na górze (właśnie jakiś AP) kompy podłączyć przez LAN i żeby z tego AP dostępne było jeszcze 2,4GHZ. Nie wiem czy nie za dużo wymagam xD

Szkic rel.

Doradzicie coś? Z góry dzięki!

#pcmasterrace #komputery #pytanie #siecikomputerowe

kurczakos1 - Mircy potrzebuję porady. Mam w domu sieć domową (dostawca Unitymedia - s...

źródło: comment_VBDVrbXqHuXlTtrLLapxD34u7jrYrXJ9.jpg

Pobierz
  • 11
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Chrystus: Ale tu nie w tym problem Mirku. Zasięg jest, chodzi o pasmo, chciałbym przełączyć na 5GHZ (może działać tylko jedno) ale wtedy komórki gówniaków, będą bezużyteczne.
  • Odpowiedz
  • 0
@kurczakos1 technicolora przerzucić na 5GHz a gowniakom jakiś acces point na piętrze na 2.4GHz najprościej. Np LANem podpiąć na piętrze. A co byś powiedział na Power line adapter na 5GHz? Zainteresuj się tematem. Tylko musi być w jednej fazie wpięte.
  • Odpowiedz
@kenguh: No wiem, sporo tu tej technologii "prądowej" muszę looknąć jak z fazami. Gdyby nie to zapodam ten AP via LAN, gdzieś, żeby komórki na piętrze łapały, dzięki :)
  • Odpowiedz