Wpis z mikrobloga

tak sobie myśle i napisze to jeszcze raz. jeśli chodzi o ekonomie to jestem chyba jednak lewak.

każdy człowiek pracujący powinien mieć taki sam "bezpłatny" dostęp do lekarza, prawnika, a ich dzieci dodatkowo do nauczyciela.

społeczeństwo to taki łańcuch pokarmowy.

- bez sprzątaczki, bez śmieciarza, bez gościa co ci myje fure sam musiałbyś robić to. oni zasługują na opiekę tak samo jak ty, nie ważne czy jesteś też sprzątaczką czy pogramistą 15k
- sprzątaczka kupuje kilo cukru, na nowoczesnej kasie w tesco, zaprogramowanej przez programiste 15k, wyżej jest kierownik województwa 50k, dalej zarząd tesco 100k. bez tej sprzątaczki co kupuje kilo cukru nie byłoby tak fajnie - ba -

bez tej sprzątaczki nikogo by nie bylo. my społeczeństwo jesteśmy jednym organizmem. taka sprzątaczka 2k powinna mieć taki sam dostęp do PUBLICZNEJ służby zdrowia jak ktokolwiek. ona jako człowiek nie jest gorsza niż lekarz, prawnik czy inżynier.

a ci z racji lepszych wynagrodzeń mogą sobie pozwolić na ekstra opieke zdrowotną. i TAK oni będą finansować sprzątaczke, bo bez niej ich zawód pewnie nie miałby racji bytu.

jestem programistą i jak znajdziecie kraj gdzie są sami programiści to dajcie mi znać, na pewno tam nie polecę.

ja jestem 100% hepi płacić podatki na nią i za siebie. jak jesteś z zarządu tesco 100k i masz prywatne leczenie to po prostu grzecznie się dokładaj jak ja i stul dziób.

elo benc.

#rozkminy #gospodarka #ekonomia i chyba #neuropa #4konserwy
  • 4
  • Odpowiedz