Pytanie do tych, co są lub byli w szkole średniej, musieliście płacić za próbną maturę w szkole (mamy się złożyć 10 zł na arkusze), czy tylko u nas takie rzeczy wymyśla dyrekcja? Co sądzicie o takim pomyśle?
@JaTuTylkoNaMoment czasem płacisz jak są jakieś dodatkowe próbne matury, które szkoła też skądś kupuje. W liceum tak nie miałam, w gimnazjum się zdarzyło z testem gimnazjalnym.
@JaTuTylkoNaMoment Z szybkiego googlania wywnioskowałem że 1) zależy kto organizuje maturę: CKE czy jakaś firma zewnętrzna (np. OPERON). 2) Matura CKE powinna być bezpłatna (sfinansowana z budżetu szkoły), ale nieraz już się zdarzyło że szkoły pobierały opłaty, bo nie miały kasy żeby samodzielnie skserowac arkusze: http://www.dts24.pl/uczniom-kazano-placic-podniesli-larum_27194.html Najlepiej wtedy zawetować zachowanie dyrekcji. 3) Matura próbna nie jest obowiązkowa, więc konsekwencji z jej niepisania nie będzie.
@JaTuTylkoNaMoment: niektóre szkoły opłacają jak jest mało uczniów z rady rodziców, jak jest więcej to ich po prostu nie stac, operon sobie tez za arkusz zyczy pieniądze
@blowtorch: @rozowy_kroliczek: @yourgrandma: to nieźle, 230 zł od całej naszej klasy. Jest jeszcze 5 innych oddziałów (tak ok. +/- 20 osób) i jedna z 7 osobami.
@JaTuTylkoNaMoment: za 10zł od osoby to można kserować 50 kartek i to w punkcie, który jeszcze na tym zarabia, a nie w szkole która powinna robić to po kosztach.
@JaTuTylkoNaMoment: Tak mi się jeszcze przypomniało. W licbazie składaliśmy się raz na semestr "na ksero" po 20 zł od osoby, tylko że tych kserówek dostawaliśmy od wszystkich nauczycieli od cholery. Gość z angielskiego trzem grupom, które uczył przez przeszło 2 miesiące kserował podręcznik, którego nie mogliśmy kupić. Natomiast żądanie takich opłat za ksero tego typu prac pisemnych wydaje mi się sporą przesadą. :P
EDIT: w nawiasie
#matura #szkola #kiciochpyta #studbaza #licbaza #techbaza
Natomiast żądanie takich opłat za ksero tego typu prac pisemnych wydaje mi się sporą przesadą. :P