Wpis z mikrobloga

Dzisiaj Mirki będzie krótko, ale sporo dobrych wiadomości. Dzień 8 ofensywy zakończył się ( ͡° ͜ʖ ͡°)

Front
ISF zajęło Karemlesh oraz kontroluje wraz z NPU prawie całe Qaraqush.
Na drodze do Mosulu na osi Bartella pozostała tylko jedna miejscowość.
ISIS ogłosiło kontrofensywę na Sinjar, na północny-zachód od Mosulu, ale od rana jedyne komunikaty jakie widziałem w tym temacie, to takie, że Jazydzi tam stacjonujący dali im w kość ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Na froncie podpatrzono Kanadyjczyków z CSOR ( ͡° ͜ʖ ͡°)

Inne
KRG ogłosił, że nie zastosuje się do zakazu alkoholu uchwalonego przez Parlament Federalny.
Turcja zbombardowała kurdyjskich cywilów w dystrykcie Mergesor rzekomo mając zamiar zbombardować PKK.

Polecane materiały
Widok z drona na konwój Peszmergów: https://twitter.com/RudawEnglish/status/790467236595167232
Fotki i wideo od NPU: https://twitter.com/NinevehPU

Mapka: czerwona obwódka to zajęte miejsca, kreskowanie to częściowo zajęte.

#irak #bitwaomosul #bitwaomosulfaq #wykopnawojnie
TenebrosuS - Dzisiaj Mirki będzie krótko, ale sporo dobrych wiadomości. Dzień 8 ofens...

źródło: comment_4zIHjzI0GPfydQfY5hwy3TYrpNDrKvVx.jpg

Pobierz
  • 54
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@dynamiczniak: @TenebrosuS: ale jednak mnie interesuje, czy to celowe działanie, że im zostawili pole do s----------a do Syrii, żeby ograniczyć walki o miasto, czy jednak po prostu taki jest plan ofensywy i trzeba to regularnie wyzwolić. I czy będzie dążone do okrążenia miasta, czy wystarczy ofensywa od 3 stron?
  • Odpowiedz
@stekelenburg5: szczerze mówiąc to trudno powiedzieć, czy mają zamiar szczelnie okrążyć miasto czy nie. Będzie można to wywnioskować dopiero jeśli pójdą od północy na Tall Afar i dalej tą drogą. Możliwe, że chcą zostawić im drogę ucieczki do Syrii, a tam to będzie problem już Rosji i Assada ( ͡° ͜ʖ ͡°) O ile wiem NPU, dla której to byłaby naturalna oś jest raczej skupiony na
  • Odpowiedz
@stekelenburg5 Była o tym mowa jakoś parę dni temu. Oblężenie tak dużego miasta trwałoby zbyt długo (podawany był przykład mniejszego miasta, które było oblegane około 2 lat), ISIS walczyloby do końca (nie mając możliwości odwrotu) + zawsze jest możliwość, że część z nich skorzysta z możliwości odwrotu i ucieknie w stronę Syrii.
  • Odpowiedz
@stekelenburg5: prawdopodobnie teren na zachód jest patrolowany przez drony i "wyłapuje" uciekinierów. Na otwartym terenie operator ma bardzo dobrą widoczność w dzień jak i w nocy. Ja bym tak zrobił bo po co narażać się na walkę między budynkami jak spokojnie można całe grupki naraz.
  • Odpowiedz