Wpis z mikrobloga

@ajanie123: Nie, w ogóle nie trzeba nic, wystarczy 15 minutowy kurs na youtube, ale teraz już wszyscy są programistami i okazało się, że zarabia się na tym marne grosze. Najbardziej zaskoczeni tym faktem są sami programiści bo to oni najwięcej doradzali jak zostać dobrze płatnym programistą.
  • Odpowiedz
@mesrs123: Jak nie? Średnie zarobki w granicach 6tys PLN brutto i to jak masz już doświadczenie. Czyli nieco ponad 4k netto. Cebula na maksa, i to inteligentni wykształceni ludzie z doświadczeniem pracują za 1000 dolarów miesięcznie. Rzeczywiście bogactwo.
  • Odpowiedz
@kowski1988: u mnie w firmie z dzialu programistycznego nie ma nikogo kto ma mniej niz 10k a pracuje 20+ programistów poza jednym juniorem ktory ma ok. 5k ale tylko rok doswiadczenia. Średnia jest zaniziona przez male miasta zapewne.

Zarobki znam bo jestem w firmie od poczatku jak bylo 6 osob i wiem ile dawali na rekrutacji itp.
  • Odpowiedz
@mesrs123: No ale w większych miastach też życie jest droższe. Zresztą 10tys pln to też nie są duże pieniądze. Gdyby to było 10tys GBP albo EUR to można mówić o dobrych zarobkach. Na chwile obecną 10tys pln to 2tys funtów. Nie wydaje ci się to śmieszne jak zastanowisz się nad tym, że inwestujesz w lata nauki aby zarobić nędzne 2tys funtów ? W tym tempie nigdy nawet nie uzbierasz 1mln
  • Odpowiedz
@kowski1988: Wiesz zawsze sa ludzie ktorzy zarabiaja wiecej i smieja sie z takich pensji ale mysle ze na polskie warunki 10-15k na etacie jest spoko po za tym zawsze mozesz otworzyc sam taka firme i zarabiac np. 50k miesiecznie.
  • Odpowiedz
@mesrs123: No tak ale problem w tym, że nawet to 10-15k jest jedynie bajeczką bo mieści się gdzieś pod końcem rozkładu normalnego. Sam napisałeś, że zarobki te dotyczą większych miast i domyślam się też, że dotyczą ludzi z dłuższym starzem pracy. To zabawne, że wypok podnieca się tymi zarobkami kiedy mediana w Polsce jest niecałe 6tys pln brutto. Skoro programiści uważani są za tych "bogatych" niech porównują się z bogatymi
  • Odpowiedz
@mesrs123: Powiedział bym mocno zubożała klasa średnia. Ja osobiście nie wliczył bym programistów do klasy średniej a jedynie lepiej opłacanej klasy robotniczej. Jeśli założymy, że górna granica to ~15k netto to w ciągu roku taki programista nie jest w stanie nawet zarobić pół miliona polskich złotych a przecież jest w grupie najlepiej opłacanych w swoim zawodzie. Mamy właścicieli i dyrektorów przeróżnych firm którzy biorą w miesiącu 50k. Nie jest ich
  • Odpowiedz
@kowski1988: klasa średnia to taka, co żyje, wydaje bez jakiś większych ograniczeń (mieszkanie na kredyt, ale splaca ten kredyt), a do tego wakacje 2x w roku bez jakiegoś specjalnego oszczędzania.
I tak, devsi się w tej definicji jak najbardziej mieszczą (a przynajmniej ja).
  • Odpowiedz
@piot-rabi: Pokrętna definicja klasy średniej w której jest miejsce nawet na "mieszkanie na kredyt". Według tej definicji to pewnie i pół polski mieści się w tej twojej klasie średniej. Najlepiej tak stworzyć własną definicje a później się w nią wpisać. Możesz sam siebie uważać za klasę średnią na takich warunkach jakich chcesz ale dla mnie nie ma to nic wspólnego z klasą średnią. Ciekawe co @mesrs123 myśli o tym.
  • Odpowiedz
@kowski1988: @piot-rabi: Mieszkanie na kredyt myślę ze zależny jakie bo nawet jak zarabiasz 100 tyś miesięcznie a wiadomo ze jak zarabiasz tyle i to sporo wydajesz to odłożenie na jakies mieszkanie "godne" takiego człowieka powiedzmy za milion tez musisz odkladac z dwa lata wiec posiłkujesz sie kredytem.
  • Odpowiedz