Aktywne Wpisy
Jacek12 +70
Dzisiaj odebrałem zaświadczenie o niepełnosprawności córki ze względu na #autyzm Wiąże się to zasiłkiem niecałe 3000 zł - niby spoko ale w dupie mam te pieniądze. Córka ma ponad 7 lat i nie mówi, ma parę lat młodszą siostrę która rozwija się mega super. Widzę jakby to było gdyby starsza córka też była normalna. Mega zazdroszczę innym rodzicom. Bardzo ciężko mi się na to patrzy i już nie mam na
Kagernak +8
Mam do was jedno pytanie: "Czego chce Musk?". Poważnie, typ ma tak dziwny model działania, że ciężko w ogóle określić co jest jego celem końcowym (o ile taki jest). Stworzył Tesle i SpaceX i chce rewolucjonizować loty w kosmos i motoryzacje co mu się naprawdę dobrze udaje. Na co mu jednak twitter, po co najpierw pomaga mocno Ukrainie by rok później ciągle postować rosyjskie narracje, dlaczego wsparł Trumpa milionami dolarów, chcę być
Front
Wczoraj już po raporcie dowództwo Inherent Resolve poinformowało o śmierci żołnierza USA "w północnym Iraku".
Dzisiaj znowu z frontu z Mosulu nic o postepach nie ma, a wręcz regres o czym będzie trochę niżej niżej.
Oficer Peszmergów: ISIS używa wybuchających dronów do ataków na żołnierzy.
MSZ #iran wezwało ambasadora #turcja , aby ostrzec przed konsekwencjami interwencji militarnej tych drugich w #syria i #irak
PM Iraku: po raz pierwszy w historii Iraku Kurdowie, szyici, sunnici i chrześcijanie walczą ramię w ramię.
Sporo różnych sił, głównie kurdyjskich zostało przeniesionych do Kirkuku.
Kirkuk
Niespodziewanie o 3 w nocy ISIS zaatakowała Kirkuk i elektrownię w Dibris. Miasto leżące na południe od frontu i przylegające do okupowanego Hawija.
Siły bezpieczeństwa w Kirkuku: większość terrorystów dostała się do miasta z zewnątrz. pomagać im mają IDP
Samoloty koalicji rozpoczęły b-----------e Kirkuku.
ISIS miało uwolnić więźniów ze specjalnego więzienia dla terrorystów w Kirkuku. Inne źródła informują, ze tylko próbowali.
ISIS ma mieć przynajmniej 3 rodziny jako zakładników.
MSZ Iranu: w ataku na elektrownię w Dibis miało zginąć 4 irańskich inżynierów.
Amaq: ISIS wzięła jako zakładników wysokich rangą wojskowych kurdyjskich.
Zanim pojawiły się różne siły przeniesione z frontu za b--ń chwycili lokalni cywile, aby pomóc jednostkom bezpieczeństwa.
Samoloty zachodniej koalicji rozpoczęły b-----------e Kirkuku. Niestety jak zwykle przy takich akcjach bywa oberwali też cywile. Zbombardowano pogrzeb i zginęło ok 15 osób.
ISIS miało zniszczyć hummera, dwa buldożery i 2 inne pojazdy należące do Peszmergi w Kirkuku.
Lokalne źródła donoszą, że walki w mieście stają się coraz bardziej intesywne.
Mapa pokazuje dzielnice, które mają być pod kontrolą ISIS. Nie wiadomo ilu jest ich tam na prawdę, początkowe źródła mówiły o około 50 osobach, ale jeśli tak by było faktycznie, to szybko by sobie z nimi poradzili.
Sytuacja jest rozwojowa generalnie.
Przy okazji mireczki Orla Straż pojechała z pomocą do Iraku. Wykopcie jeśli możecie: http://www.wykop.pl/link/3410413
#bitwaokirkuk #bitwaomosul #mosul #irak #wykopnawojnie
! @Zuben @aaadam91 @nikkor @Benzi @Nerlo @tony_soprano @kwejk @MamutStyle @Merku @RatownikMagiczny @oficer-prowadzacy @Wektorowy @UrbanLegend @Jade @IchVersteheNicht @sorek @ostrvljanka @B____M @ojel @kaczmarejloooo @muszelec @Gruby_Mirek @Zoknarf @SirSherwood @wogx @Quoluz @880825 @stefciobrzucho @Kubek_Kibica_Reprezentacji @konik_polanowy @piejo89 @michok1984