Wpis z mikrobloga

Jeszcze rondo, bo się #!$%@?ę na amen.

Jak dojeżdżasz do ronda i zamierzasz skręcić w pierwszy zjazd, to podczas dojeżdżania dajesz już kierunkowskaz. Jeżeli zamierzasz skręcić w drugi lub dalszy zjazd to pokazujesz kierunek dopiero podczas mijania poprzedzającego zjazdu. Nie ma mowy o sytuacji, gdy dojeżdżamy do ronda i pokazujemy lewy kierunkowskaz. Taki kierunek na rondzie nie istnieje. Rondo ma jeden kierunek. Jest nim ruch okrężny w prawo. Możesz geograficznie powiedzieć że skręcasz w lewo, co nie powoduje pokazywania kierunkowskazu w nieprawidłowy sposób.

#przepisydrogowe #prawojazdy #samochody #motoryzacja
  • 70
@peszmerd to jestem samotnym kierowca TIRa.
Wydaje mi się że masz rację jeżeli chodzi o sytuację gdy są namalowane te znaki poziome. To wtedy wiadomo dajemy kierunki zgodnie z kierunkiem jazdy. Ale większość rond nie jest w ten sposób oznakowana więc nie mam obowiązku sygnalizacji zmiany kierunku tylko mam obowiązek sygnalizacji prawym kierunkowskazem zjazd z ronda.
@el_nino123: Citroen już wyraźnie zjeżdża. A tir jest tak tak daleko, że zmieściły się tam mały kontenerowiec. Chyba będe musiał stanąć na jakimś rondzie i wam nagrać płynny ruch z użyciem wyłącznie prawego kierunku. Tak btw. skąd jesteś? Kierowcy powszechnie używają tam lewego/nie uzywaja prawego?
@el_nino123: Spoko, nie denerwuj sie :) imo, jeżeli samochód na rondzie jest ustawiony pod takim katem, ze nie widac prawego kierunku, to albo jest daleko i zdążysz, albo zjeżdża z ronda i zdążysz. W sumie, nie zależnie od kierunkowskazu, jak ktoś #!$%@? i nie wydaje mi sie zeby zjezdzal, wole poczekać. Raz, co prawda nie na rondzie, blondi w suvie mnie prawie rozsmarowała bo pojechała prosto z kierunkiem w prawo -
@maciakowy: @keylornavas1: ale chodzi mi o rondo na którym jest duży ruch i ciężko wyjechać, stoicie już ponad minutę z noga na sprzęgle/hamulcu i boli was już kark od wypatrywania czy taki busik jak na filmie ma włączony kierunek czy jednak nie i czy można będzie wyjechać

i nagle widzicie jadące po rondzie 3 auta jedno za drugim, każde z włączonym lewym kierunkowskazem
wiadomo już że wszystkie będą omijać wasz
@el_nino123 tak czy siak stoję wiec jeden pies jak dla mnie. I nie przesadzaj z tym bolacym karkiem ( ͡° ͜ʖ ͡°)

Sprzęgło służy do zmiany biegów a nie do trzymania go w podłodze przez cały czas gdy oczekujesz na wjazd na skrzyżowanie. Hamulec raczej nie potrzebny o ile auto nie się nie cofa.
Wiec nie.