Aktywne Wpisy
KingaM +36
Teraz na pewno zniszczę #kapitalizm, wczoraj przed zamknięciem marketu oświęciłam wszystkie lampki i wsadziłam do testu najwięcej pobierające światła żarówki i mam prawie pewność że będą się świecić przez całą niedzielę i w poniedziałek rano pójdę i jestem prawie pewna że nikt tego nie wyłączy. Ceny na klientów na pewno nie przerzuca bo wojna marketów jest za ostra i byłoby to s---------o, pewnie zakażą pracownikom czajnika, trochę mam moralniaka
Nacho_Libre +9
#sluchamzlastfm #sluchamzlastfm2 #muzyka #spotify #lastfm
Dzień dobry,
W ten niedzielny poranek zapraszam do cotygodniowego Waszego zestawienia najczęściej słuchanych albumów w serwisie last.fm w kończącym się tygodniu.
Słucham
Dzień dobry,
W ten niedzielny poranek zapraszam do cotygodniowego Waszego zestawienia najczęściej słuchanych albumów w serwisie last.fm w kończącym się tygodniu.
Słucham
Czesc Mirki. Zastanawiam sie ile powinien zarabiac 29 letni facet zeby prowadzic w miare godne zycie w takim Krakowie. Praca w korpo 5.5-6k netto, do tego koszty kawalerki i miesiecznych zobowiazan (telefon itp) prawie 2k. I tak sobie mysle co ze mna jest nie tak: fury nie mam, fanem galeri handlowych i drogich ciuchow nie jestem, na wycieczki nie jezdze. Czasem za bardzo poplyne na weekendzie z pieniedzmi, ale to tez nie za czesto. Efekt taki ze do 1-ego czasem jest ciezko. Zastanawiam sie na czym polega moje s----------e, gdy slucham od znajomych ze Ten (podobne lub gorsze zarobki) oszczedza 1k na wklad wlasny na mieszkanie, drugi tez cos tam odklada. Ma ktos podobne doswiadczenia, zastanawiam sie w co najpierw uderzyc, na pewno nie w szame - nie bede zalowal sobie jakosci na jedzeniu. Szlugi rzucilem 2 miesiace temu - palilem paczke dziennie. Wydaje mi sie ze sporo chajsu leci na rzeczy a'la - musze skoczyc do sklepu dokupic cos, tu 50zl tam 20zl i sie zbiera. Jakies porady wskazowki ksiazki ebooki cholera cokolwiek co pomoze w planowaniu?
Jeszcze te reklamy Get-In Banku o oszczedzaniu powoduja ze mam wyrzuty sumienia
I pod żadnym pozorem tego nie ruszaj, używaj tylko tego, co zostało Ci na koncie. Jak już ogarniesz, że masz do dyspozycji mniej kasy to i wydatki będziesz inaczej planował.
Ale racja, na jakości jedzenia nie ma co oszczędzać, bez sensu żebyś dla odłożenia 1k w--------ł najtańsze śmieci.
Miałam ten sam problem, lubię dobre żarełko, które kosztuje.
@Anderson_: gotujesz sam czy żywisz się na mieście?
Druga opcja,
@Madlen_: w 70% miasto. Zauważyłem że nie potrafię gotować sam dla siebie i żeby to się nie marnowało. Przykładowo takie śniadania, kupując chleb, w połowie jest do wyrzucenia, warzywa/mieso to samo. Fajnie jest miec w lodówce sporo rzeczy ale nie fajnie jest jak robiąc sobotni przegląd lodówki wyrzucasz hajs do kosza
@Anderson_: to policz ile Cię to kosztuje, bo skoro piszesz, że nie żywisz się byle czym to raczej dużo ;)
chleba możesz kupić połowę, jak dobrze poszukasz to i na kromki znajdziesz. lub po prostu bułki zamiast niego. ja w pewnym momencie przestałam ogarniać ile potrzebuję pieczywa i zaczęłam jeść chrupkie :|
mięso można poporcjować i rozmrażać w miarę potrzeb, wędlinę tak samo (chociaż dobra wędlina w
@bartez_94: ja się nauczyłam, więc się da ;) początkowo miałam problemy, zwłaszcza z pieczywem i warzywami, ale jakoś ogarnęłam :P ale to też kwestia, że strasznie nie lubię wyrzucać żarcia.
A jak masz rzeczywiście dyskomfort pustej lodówki to weź kup parę konserw, czy też mleko UHT i