Wpis z mikrobloga

#eu4 ohh boze, ale to AI jest beznadziejne. Francja dostała w prezencie PU z Hiszpanią(super co?) i Anglia wypowiedziała wojnę o sukcesję. Jako, że gram Italią niezbyt mi pasi PU Francji z Hiszpanią, więc dołączyłem do wojny. Oczywiście wszystko się fajnie układało. Score co prawda -26, ale taki mam styl prowadzenia wojny - na wykrwawienie bo mam całą górską granicę obstawioną fortami i to super rozwiązanie bo przeciwnicy w ogromnych długach etc. Anglia w tej wojnie nie zrobiła nic. Nawet jedna jednostka angielska nie postawiła nogi na kontynencie. I co na koniec? Anglia podpisuje pokój, oddaje moje prowincje za to, żeby przeciwnicy zgodzili się na pokój etc. Aż k---a musiałem wyłączyć to g---o bo jak się nie zdenerwować.
  • 35
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Ysgra: Fun fact, USA w naprawdę late game wysyła wojska u mnie raz podbijali Londyn.
@impasjonat: O jakim? O tym że Anglia ma w------e na wszystko bo jest gównianym państwem w rękach AI?
@Magik_Antonio: Chwila, czepiasz się że AI zrobiło to samo co zrobiłby człowiek? Jako Anglia też byś siedział na dupie, dołączanie do Anglii bez przejścia w tym j-----m calais to s---------o bo Francja wystawia
  • Odpowiedz
@Skyworld: W takim razie po co w ogóle wypowiada wojnę? Huh? Wypowiedziała wojnę wcale nie zamierzając ruszyć swoich wojsk? Gdzie tu sens i logika? Poza tym prowadzę wojny czysto dla zabawy, już tyle razy podbijałem świat, że ile można prowadzić wojny w tym samym schemacie. Teraz dla zabawy bronię się na swojej granicy i jak przeciwnik już raczej kiepsko przędzie to ruszam się ze swojego kraju i zajmuje parę prowincji.
  • Odpowiedz
@Skyworld: To, że straciłem je na 5 minut nic nie znaczy. W momencie kiedy został podpisany pokój odbijałem właśnie swoje zajęte prowincje, przeciwny sojusz notował ponad 150k strat w ludziach więcej ode mnie
  • Odpowiedz
@Magik_Antonio:

przeciwny sojusz notował ponad 150k strat w ludziach więcej ode mnie

Grając Rosją notowałem w wojnie 2x większe straty w ludziach niż przeciwnik czy to oznacza że przegrywałem? Ciekawe więc dlaczego podbiłem Europę.
  • Odpowiedz
@Skyworld: serio porównujesz Rosję która ma nieskończony manpower do Francji, która nawet nie wchłonęła Burgundii, Prowansji, Bretanii i jeszcze straciła bodajże na mój koszt kolejne chyba 3 prowincje we wcześniejszej wojnie? A i jeszcze to angielskie Calais.
  • Odpowiedz
@Magik_Antonio: Rosja i Francja to to samo g---o w sytuacji z manpowerem. stwierdzasz że zabicie większej ilości żołnierzy powoduje że wygrywasz a na mój przykład stwierdzasz że nie to samo.
Przegrywałeś i tyle, wojna o PU masz zdobyć stolice a nie siedzieć i się bronić. Nie pasowało ci ich PU i postanowiłeś zabunkrować się w alpach. Czepiasz się Anglii ale po co ty w takim razie dołączałeś do tej wojny,
  • Odpowiedz
@Skyworld: Bo ty nie prowadziles(jak domniemam) takiej samej wojny jak ja. Ja siedze sobie w Alpach i zeruje man power i budżet u przeciwników(mialem wojny z Francją i za każdym razem mi się to udawało). Po co mam ze swoim 70k wojska iść w Hiszpanię skoro czeka tam na mnie 200k wojska. Komputer sam zacznie oblegać mój kraj i moje 70k wojska robi się wystarczające. Wystarczy minimalizować straty i zadawać
  • Odpowiedz
@Magik_Antonio:

Bo ty nie prowadziles(jak domniemam) takiej samej wojny jak ja. Ja siedze sobie w Alpach i zeruje man power i budżet u przeciwników

W wojnie o sukcesje gdy liderem mojego sojuszu jest AI? Nie, nie prowadziłem takiej wojny bo wiem że AI w końcowym efekcie spojrzy na siebie i będzie miał w dupie mnie, czy to że Francja będzie miała to PU i AI bardziej zatroszczy się na daną
  • Odpowiedz
@Skyworld: To jak inaczej miałem zapobiec sukcesji? Musiałem mimo wszystko wziąć udział w ten wojnie bo przecież inaczej nie miałbym jak rozwiązać tej unii. To znaczy dałoby się, ale chyba musiałbym mieć 90? procent war score w wojnie z połową europy, a tak przynajmniej miałem nadzieję na jakąś pomoc, która oczywiście nie nadeszła :/
  • Odpowiedz
@Magik_Antonio: długa dyskusja sie zrobiła, ale wszystko sprowadza sie do tego, ze AI robi prosta kalkulacje czy może wygrać wojnę i wyszło im, ze nie, bo warscore na minusie i mniejsza armia. W dodatku war exhaustion coraz wyższy, a może nawet było call for peace. Może sa inne warunki przystępowania do succession wars, bo AI robi to prawie zawsze
  • Odpowiedz