Wpis z mikrobloga

#firma #gospodarka #januszebiznesu #programowanie
Dodaję programowanie, bo może znajdę chętnych programistów do wyniesienia swojej wirtualnej DG z tego syfu.

Szukam chętnych do wspólnego załatwienia spraw, dyskusji, dotyczącej przeniesienia DG za granicę.
Zrobilibyśmy to po nowym roku. Razem raźniej do obcojęzycznego kraju, zawsze można sobie coś doradzić lub załatwić wspólnie...

Kierunki, o których myślę:
-Dubaj
-Panama
-Czechy (to akurat dobre, bo VAT, akcyzę i wszelkie podateczki na auto można odliczyć, zapewne będę łączył jeden z powyższych z Czechami)
trzeba łączyć, bo ZUS w Czechach przy większych zarobkach może dojść do 5k pln

jak coś, to można na radioideaxp@gmail.com pisać, coś trzeba będzie działać niebawem.

-jednolity plik księgowy
-40% podatki
-presja rządu na przedsiębiorczość
-nowe nakazy i zakazy
  • 29
  • Odpowiedz
bo ich tam nie było. Starzy dydaktycy mieli w dupie nowe technologie i uczyli rzeczy sprzed 10-15 lat. Nawet praktyk ta uczelnia nie dała normalnych.

@ZapomnialWieprzJakProsiakiemByl: Panstwo dyma wszystkich ciebie też. Problem z toba jest taki ze mowisz o kims oszust jesli ktos nie chce sie dawac dymac. Moze ty z US jestes?
  • Odpowiedz
Zdaję sobie sprawę, że żadnegojanusze z was tu nie przekonam. Tak już jest, że sukcesy przypisujemy swojej ciężkiej pracy, a porażki spychamy na państwo(egotyzm atrybucyjny Panie @trololo55 ).
Może chociaż spróbujcie spojrzeć na problem z drugiej strony. Dosłownie.
Państwo to nie gadające głowy z TV, Tusk, Kopacz, Kaczyński, Macierewicz, posłowie, urzędnicy. Państwo to my. Społeczeństwo to my. Jeśli nie zapłacimy swojej części podatku to zapłaci ją ktoś inny albo szpital nie będzie miał na bandaże Panie @bogol.
Zastanówcie się czy uczciwe jest, że ci najbiedniejsi oddają do wspólnej kasy 40% swoich zarobków a na przykład #programista15k oddaje 20%? A to dopiero początek bo jak sobie biedak kupi laptopa dla córki to płaci wszystkie podatki. Samo-zatrudniony odlicza VAT od prywatnej konsumpcji i jeszcze wrzuca ją w koszty działalności gospodarczej zmniejszając podatek jaki ma do zapłaty. To jest powszechna praktyka od papieru toaletowego, przez telefony, komputery na wczasach i samochodach kończąc. Etatowiec płaci o 50% więcej za samochód, laptop itp od samozatrudnionego - mimo, że jego pensja obłożona jest znaczni wyższymi podatkami. To jest uczciwe? Ja bym to nazwał patologią.
Niby ta nasza edukacja nic nie warta a według OECD 11 na świecie. Moja gmina wydała na nią 70% swojego budżetu. Do matury było to 250 tys. zł. Mój sąsiad ze wsi musiał od razu po maturze zacząć pracę, już wieku 19 lat zaczął odprowadzać podatki i składki. Miałem to szczęście i poszedłem na studia-państwo wyłożyło kolejne 250 tys. zł. Koszty studiów medycznych to nawet 2-3 razy więcej od moich.
Czy bogaty korzysta więcej z państwa? Oczywiście, że tak! Przykład pierwszy z brzegu. W mojej wiosce są ludzie, którzy mimo tego, że ciężko pracują całe życie nigdy nie pojadą na wakacje - to oni dołożą wczasowiczom do otwarcia bramek na autostradzie. Autostradzie, której w życiu nie zobaczą bo ich na wczasy nie stać. Tak samo jak nie skorzystają(bezpośrednio) z lotnisk, muzeów, teatrów itp. Kolejny nie tak oczywisty przykład- biedny pracownik fizyczny, pracujący w trudnych warunkach znacznie krócej będzie pobierał emeryturę od pracownika umysłowego
  • Odpowiedz
@ZapomnialWieprzJakProsiakiemByl: Bzdury na resorach. Jesli podatki byłyby dobrze wydawane, a nie na krusy srusy, górników i innych uprzywilejowanych, na bzdurne 500+, na partie polityczne itp, to podatki od każdego byłyby mniejsze. Gdyby podatki były niższe i prostsze, nie trzeba by tylu urzędników, ściąganie ich byłoby tańsze, a i nie byłoby tylu przekrętów, ale politycy wolą aby ludzie byli biedni, więc jak najwięcej im zabrać, a potem dać ochlap, wedle widzimisię.
  • Odpowiedz
@trololo55:
Prywatnie znaczy lepiej? Prywatne studia w Polsce są lepsze? Prywatnie sobie lotnisko zbuduje i będzie do niego dopłacał? Prywatnie będzie do opery dopłacał?
@Kaczus2B
Bzdurą jest gadanie, że zrezygnowałbyś ekstra kasy gdyby dobrze podatki były wydawane. Taki altruista jesteś? Oszczędzasz na ZUS i PIT i tyle. Nie wymyślaj historii.
A na KRUSy , ZUSy i 500+ nie masz co narzekać do czasu aż uczciwie nie będziesz płacił podatków.
  • Odpowiedz
@ZapomnialWieprzJakProsiakiemByl: Nie jestem altruistą i to się dzieje, ale właśnie - pieniądze wydawane sa na niskim szczeblu i osoba, która się składam a na to wpływ... Dal socjalistów to niewiarygodne, ale to działa... I nie pier*l ze nie płacę podatków, bo płacę i bardzo dużo zabrano mi tych płaconych pieniędzy z OFE - to chyba powinno powiedzieć za wszystko - to 50% to było kilkadziesiąt tysięcy
  • Odpowiedz
@ZapomnialWieprzJakProsiakiemByl: W polsce każde studia są kijowe, to już ustaliliśmy. Lotnisko nie jest budowane z dobroci serca dla swoich wiernych obywateli ale po to by generować zyski i rozwój, sprywatyzowane na pewno działałby lepiej. Jeżeli ludzi to nie interesuje czy jest sens utrzymywać trupa? No nie wiem...
  • Odpowiedz
@ZapomnialWieprzJakProsiakiemByl:

1. Śmiechłem bardzo mocno czytając to co napisałeś. Lubię dyskutować na takie tematy i szanuję to, że możesz mieć odmienne zdanie, ale i tak przykłady dobrej strony socjalizmu i złej strony pracy na swoim podane przez ciebie wywołują uśmiech. ( ͡° ͜ʖ ͡°)

Mówisz, że ja, jadąc autostradą bardziej korzystam z państwa, niż ktoś kto musi pracować od 19tego roku życia i prawdopodobnie nie stworzy sobie takiej szansy. No niestety nie zgodzę się z tym, dlatego że jest wiele sfer, które wykorzystuje człowiek zarabiający mało lub bezrobotny, a których jak na tą chwilę nigdy nie dotknąłem, a muszę utrzymywać: zasiłki, darmowe obiady, ulgi, różnego rodzaju usługi za darmo, stypendia socjalne, książki za darmo, pośredniak, urzędnicy do obsługi tych ludzi oraz cała administracja wyliczająca
  • Odpowiedz
@ZapomnialWieprzJakProsiakiemByl: to tak jak z piractwem trochę. #!$%@? mnie, ze ludzie wymyślają, ze a to chcą tylko demo, a to nikogo nie krzywdzą, a to ze promują twórców a to ze kupią w humble bundle za 15 lat, zamiast zwyczajnie przyznać, ze kradną bo mogą i #!$%@?.
To takie samo tchórzostwo jak to i którym piszesz.
Oczywiwcie szybko sie takie pieorzenie kończy jak trzeba od czegoś z państwa skorzystać... no
  • Odpowiedz