Aktywne Wpisy

szklarskaporeba +494
#korposwiat #pracbaza #big4 Młode roczniki są bardzo śmieszne. Dzisiaj '99 podszedl na open space do managera i powiedział ze albo pierwsze dwa tygodnia listopada będzie mieć wolne a potem home working do końca roku albo jutro rzuca wypowiedzenie xD. Pulsujących zawołam jutro z rozwinięciem sytuacji.

juzwos +670
![[AMA] Paweł Fajdek, pięciokrotny mistrz świata w rzucie młotem](https://wykop.pl/cdn/c0834752/cb6c48282d3c4c70261f8afb5f9fa77e36d122724502ac5937f39f268d049939,q70.jpg)

Private Sub btn_Config_Click(sender As Object, e As EventArgs) Handles btn_Config.Click
Try
Dim cAppConfig As Configuration = ConfigurationManager.OpenExeConfiguration(exePath)
Dim asSettings As AppSettingsSection = cAppConfig.AppSettings
'MsgBox(asSettings.Settings.Item("ConnString").Value)
asSettings.Settings.Item("ConnString").Value = "TEST-TEST" '15 'Save Modified Value
'"Data Source=XXX;Initial Catalog=XXX;User ID=XXX;Password=XXX"
cAppConfig.Save(ConfigurationSaveMode.Modified)
ConfigurationManager.RefreshSection(cAppConfig.AppSettings.SectionInformation.Name)
'MsgBox(asSettings.Settings.Item("ConnString").Value)
Catch ex As Exception
Console.WriteLine("Error writing app settings: " & ex.Message)
End Try
End Sub
Pomożecie?
Uruchamiasz w "Debug mode" czy "Release mode"?
Masz ju węzeł "Connstring" przed uruchomieniem aplikacji?
W sumie to wydaje mi się logiczne, że nie pozwala zmienić gdyż po zmianie danych w app.config plik exe musiałby się jeszcze raz "przekompilować" do nowych danych - czy się mylę
Komentarz usunięty przez autora
Komentarz usunięty przez autora
DZIĘKI
Nie wiem jak w VB ale w c# masz ConfigurationManager.ConnectionStrings
i możesz bezpośrednio odwoływać się do nazw/indeksów połączenia.
Wydaje mi się, że cała idea polega na tym, że zmieniasz sobie plik konfiguracyjny-edytujesz xml a nie grzebiesz w kodzie. Nie musisz nic kompilować jeszcze raz.
Robisz sobie zestaw Connectionstringów i jak zmieniasz serwer to grzebiesz tylko w app.Config/web.Config i nie musisz nic kompilować od zera.
@