Wpis z mikrobloga

Koledzy gitarzyści, kupować za 900 zł Boss GT-001 czy dopłacić i kupić za 1350 zł Boss GT-100? Obecnie jestem jużna 90% przekonany do GT-001, ponieważ brzmieniowo oferuje dokładnie to samo.

Różnice jakie zauważyłem:
- GT-001 nie posiada pedału, ale można w cenie dwa razy niższej niż różnica w cenach dokupić sobie pedał, jeśli będzie potrzebny.
- GT-100 nie posiada wejścia mikrofonowego
- Oczywiście w wersji scenicznej dużo wygodniej zmieniać nogami ustawienia
- Mniejszy wyświetlacz, ale to pewnie kwestia przyzwyczajenia się, bo można wszystko tak samo poustawiać.

Czy ktoś z was używa tej mniejszej wersji - GT-001 - na koncertach i próbach? Czy opłaca się dopłacić 450 zł dla komfortu użytkowania? Co wy byście wybrali?

#gitara #gitaraelektryczna #pytanie #muzyka
  • 14
@progresywny: Przesłuchałem sporo nagrań i testów i ten model (bo oba mają identyczne oprogramowanie) wydają się być bardzo w porządku. Jaki jest najsensowniejszy wybór wg Ciebie? Od jakiej ceny zaczynają się dobre i które to?
@PolnyZwierz: A do czego to ci ma być potrzebne? Do symulacji ampa i caba całkowicie i podpięcie się pod DI czy po prostu takie efekty dla normalnego setupu? Sprawdź Line 6 POD HD500X jak już to z tego można całkiem przyzwoite wykręcić brzmienia jak za cenę.
@progresywny: @Czarnoksieznik: W tym momencie nie posiadam wzmacniacza, więc w co się tylko da - bezpośrednio w mikser, w losowe wzmacniacze, nawet w wieżę hi-fi. To nie jest aż tak istotne, bo to czego szukałem to multiefekt, który nie będzie brzmiał jak piasek i wg mnie GT-001 jest najtańszym, który spełnia ten warunek. Do czego potrzebne? Nagrywanie domowe, używanie na próbach i w przyszłości koncertach. HD500 używany widzę do kupienia
@PolnyZwierz: Znajdziesz pewnie sporo na yt przykładów użycia do takiego nagrywania poda hd. Siedzę już jakiś czas w symulacjach sprzętu i o bossie pierwszy raz tutaj od ciebie czytam. Generalnie to królują kempery, axefx i właśnie nawet line 6 z helixem. Dalej już eleven racki i inne tego typu. Bossa nie spotkałem, a obejrzałem i przeczytałem sporo materiałów na temat takiej produkcji barwy. Osobiście pod hd500 to najmniej co bym brał.
@PolnyZwierz: Szukaj używki, jeśli chodzi o efekty, to jest to praktycznie czysta elektronika: albo działa, albo nie. I jeśli działa, to nie musisz martwić się tak jak w przypadku używanych gitar, że mogą być jakieś wady ukryte typu krzywy gryf, zjechane progi, zniszczona śruba od pręta itp. Przy efektach jeśli ktoś deklaruje, że działa, to zazwyczaj po prostu działa (jedynie przełączniki nożne mogą być zajechane).

Z oferty Line6 obadaj sobie też
@Helsantonio_Montes: @j3d1: Dzięki za rady, bardzo się przydały, bo zmieniłem zdanie co do Bossa - wszędzie czytam, że w tych GT od Bossa słabo z przesterami, szczególnie mocnymi i rzeczywiście w porównaniu z Line6 albo choćby brzmieniem tego tego RP360 przestery Bossa wypadają tak sobie. A ten preset w RP360 w tym filmiku bardzo mi się podoba. Jeszcze muszę pomyśleć. No i myślę już zdecydowanie o używce. Chcecie może czegoś
@Helsantonio_Montes: Jeszcze mam pytanie: zauważyłem, że RP500 oraz RP360XP są teraz na guitar center w tej samej cenie 700 zł. Na forach piszą, że RP360XP ma lepsze brzmienie, domyślam się, że jest nowsze. Gdybyś miał kupić nówkę już jutro, na który byś się zdecydował?

EDIT: jezu te RP mają zdecydowanie lepsze przestery od Bossów, dzięki za wrzutkę z tym multiefektem!

https://www.youtube.com/watch?v=iZRJzz2HgNA

GT-001 w wersji metalowo-rockowej to przy tym piach
Zastanawiam się jaka jest różnica między HD500 a HD500X

@PolnyZwierz: jeśli chodzi o różnice między HD500 a HD500X, to są niewielkie. W kwestii praktycznej, 500X ma bardziej solidne i lepiej widoczne w ciemności przyciski. Jeśli chodzi o jakość dźwięku, to chyba nie ma żadnej. Różnica tylko w mocy obliczeniowej. Generalnie HD500(X) działa jak wirtualna podłoga - możesz wstawiać w dowolnej kolejności dowolne efekty. Możesz nawet przeprowadzić 2 równoległe ścieżki z osobnymi
j3d1 - > Zastanawiam się jaka jest różnica między HD500 a HD500X

@PolnyZwierz: jeś...