Wpis z mikrobloga

Ktoś ma doświadczenie z earl grey ipa?
Mam plan na niskogoryczkową ipę 12-13Blg na citrze z dodatkiem earl greya - kiedyś piłem i zdecydowałem się uwarzyć, bo bardzo mi smakowała.
Kiedy dać herbatę - do gotowania czy na cichą (oby dwie wersje wyczytałem w necie)?
#piwowarstwo
  • 11
  • Odpowiedz
@kon-jakub: jak niskogoryczkowa to APA a nie ipa ( ͡° ͜ʖ ͡°) Poszedłbym tropem chmielenia na zimno i wsypać na cichą, gotowanie pewnie podbije goryczkę taką nie fajną ściągającą. No chyba że na flame-out byś wrzucił. Na cichą wydaje mi się że wyciągniesz najwięcej aromatu.
  • Odpowiedz
@kon-jakub: Kiedyś zalałem earl greya na noc zimną wodą i niestety efekt nie był zbyt ciekawy. Już nie pamiętam co konktretnie mi nie pasowało ale chyba jakieś to nijakie było. Za to zielona herbata jak najbardziej na cichą mogłaby pójść.
  • Odpowiedz
@kon-jakub: kup jakiejś dobrej herbaty, wrzuć do zimnej wody potrzymaj i zobaczysz co z tego wyciągnie, będziesz miał jakieś porównanie ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@kon-jakub: Ja robiłem takiego Earl Greya dwa razy ;) Przede wszystkim nie dodawaj do gotowania bo będzie mega goryczka. Za drugim razem dałem tylko na zimno i było super. Dałem 200g na 20L. Aromat był dominujący, więc może było trochę za dużo. Obawiałem się o zakażenie, ale było spoko. Na cichej trzymałem herbatę 3 dni.
  • Odpowiedz
@kon-jakub: A, i za pierwszym razem dałem herbatę z "olejkiem" i były dziwne plamy na cichej, ale wszystko ok. Za drugim razem kupiłem taką z aromatem i było lepiej, więc jak jeszcze nie kupiłeś to zwróć na to uwagę ;)
  • Odpowiedz