Wpis z mikrobloga

Mam umowę o pracę na czas określony powyżej sześciu miesięcy. Na umowie mam napisane, że okres wypowiedzenia dla mojej umowy wynosi dwa tygodnie. Dziś chciałem złożyć wypowiedzenie, ale dowiedziałem się, że się przepisy zmieniły i że okres wypowiedzenia wydłużył się do miesiąca. Sprawdziłem i faktycznie zmienione przepisy mają wpływ również na trwające już umowy, ale... czy ja powinienem dostać jakiś aneks do umowy odnośnie tego wydłużonego okresu wypowiedzenia? Skoro na papierze mam napisane dwa tygodnie to powinno chyba być dwa tygodnie, a nawet jakby co to powinienem być chyba w jakiś sposób poinformowany (chociażby tym aneksem, bo jednak zmieniła się umowa w jakiś sposób). Proszę o jakąś radę.

#pytanie #pracbaza #praca #prawo
  • 13
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Adams_GA: to co polecasz zrobić? Zostałem przyjęty do nowej pracy (nie podpisywałem jeszcze nic) i mam zamknąć sprawę z poprzednią firmą, czyli po prostu rozwiązać umowę. Osoba rekrutująca jak i ja nie wiedzieliśmy o miesięcznym okresie wypowiedzenia. Mam jeszcze dwa tygodnie urlopu do wykorzystania. Nie wiem co mam teraz zrobić, bo wątpię w to, że firma na mnie będzie czekać miesiąc czasu.
  • Odpowiedz
@Adams_GA: pracodawca nie chce, tłumacząc się że on musi mieć czas na przeprowadzenie rekrutacji (co mnie tak naprawdę nie interesuje, bo na takim samym stanowisku jest pięć innych osób).
  • Odpowiedz
@danoxide: pamiętaj, że miesięczny okres wypowiedzenia liczy się od następnego, pełnego miesiąca. To znaczy, że składając wypowiedzenie we wrześniu musisz pracować cały październik. Jak złożysz 1 października, to będziesz musiał pracować do końca listopada.
  • Odpowiedz