Aktywne Wpisy
saakaszi +922
czeskiNetoperek +246
Na czym polega odbieranie maila? Wysłali potwierdzenie odbioru? To jest news?
#tvpis #bekazprawakow #neuropa #tysiacurojenniezaleznychmediow
#tvpis #bekazprawakow #neuropa #tysiacurojenniezaleznychmediow
Aktywne Znaleziska
Zawiera treści 18+
Ta treść została oznaczona jako materiał kontrowersyjny lub dla dorosłych.
Pierwszy raz piekłam paprykę, najwięcej zjadam na surowo, bo szkoda mi jej wartości odżywczych, ale powiem Wam, że to obłędne jest. Pieczenie wydobywa z papryki taki aromat, że żal nie spróbować choć raz!
To, co znalazło się w sosie wymieniłam poniżej. Warto rozważyć również dodatek siekanych, niezblendowanych suszonych pomidorów, ale według propozycji Mirków fajnym połączeniem będą oliwki, albo kapary [zastanawiam się nad sardelą]. Podsmażony boczek + ewentualnie pieczarki też powinny być ok, bo sos jest słodki i delikatny w smaku. Robiłam tak już kiedyś o tu: http://nie-umiem-gotowac.blogspot.com/2014/09/cukiniowe-spaghetti-z-sosem-z-dynii-i.html i do tej pory jest to mój ulubiony sos do spaghetti.
No więc:
- 1 opakowanie makaronu konjac, choć następna pewnie będzie cukinia, ale dajcie co chcecie
- 2 papryki + sól i oliwa
- garść nerkowców lub dowolne masło orzechowe w ilości do smaku [ok 1 łyżka powinna być ok]
- 3 suszone pomidory
- sól/pieprz/czosnek*/kurkuma
Papryki pokroić na ćwiartki, skropić oliwą i oprószyć solą, a następnie upiec do miękkości w temperaturze od 150 do 200 stopni - zależnie od czasu jaki mamy. Po tym czasie lekko je ostudzić i jeszcze ciepłe przełożyć do worka strunowego lub pojemnika i potrząsać przez chwilę, odstawić na kilka minut. Wyjąć i obrać.
Nerkowce [najlepiej uprzednio namoczone] zmiksować na masło. Połączyć z suszonymi pomidorami oraz papryką, zblendować na jednolity sos, połączyć z ciepłym makaronem. W razie konieczności lekko podgrzać na patelni.
UWAGI:
*u mnie czosnek granulowany, ponieważ kiepsko toleruję czosnek i łatwiej mi regulować jego ilość w potrawie używając proszku
- znalazł się u mnie również kawałek camemberta, o którego pytałam w poprzednim wpisie - została mi gdzieś 1/4 krążka, więc odkroiłam skórki i wrzuciłam do sosu sam środeczek ( ͡° ͜ʖ ͡°) w sumie zbędne, chyba że ktoś jest grubasem, to wtedy powinien wrzucić całego camemberta, żeby coś poczuć (✌ ゚ ∀ ゚)☞
wołam:
@toodrunktofuck: @Avaritia: @Namarin: @SScherzo: @Nebayh: @syberyjskikoala: (w linku wyżej jest sos z dyni, o którym pisałam - już mi się nie chciało piec z tą papryką dyni, ale już wiem, że będzie świetnie pasowało ( ͡° ͜ʖ ͡°)) @inteinte:
#gotujzmatra #gotujzwykopem #paleo #bezglutenu #wegetarianizm i #weganizm bo może i był syr, ale nie trza było (✌ ゚ ∀ ゚)☞
Cebula, papryka, czosnek i pomidory (tylko juz nie blendujemy).
Kiedys nie bylo midalow, to w sosie wyladowaly orzechy zwykle prazone, ale tez dobre bylo.
oj, pieczenie, duszenie, smazenie.. ja uwielbiam taka papryke, ma niesamowity smak.
Zjem w kazdej wersji (。◕‿‿◕。)
My śmigamy paj ze szparagami, papryka, wege-kawiorem (serio, dobry dodatek) i czymś, co się nazywa Quorn. Wszystko w sosie beszamelowym na napoju owsianym. ʕ•ᴥ•ʔ
@agaja: ja w ogóle uwielbiam psiankowate, schodzą u nas jak woda ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Paj tuż-przed-ostatnim pieczeniem na zdjęciu. Niebieski pomaga i mówi, że mu smakuje (nie jest wege).
Dzisiaj i wczoraj pomagaliśmy znajomym w przeprowadzce, mięśnie bolą, więc mamy cheat day (:
a tu takie spolszczenie :D
Kiedyś ten kawior był do kupienia w IKEA pod nazwa Tångkorn. Nie wiem, czy jeszcze jest, ale jak będziecie miały po drodze to zobaczcie. Warto spróbować (:
@inteinte: niby angielski "pie" czesto tlumaczony jest jako placek, ale z kolei to slowo jest dosc hmm..pojemne znaczeniowo.
A "paj" tez brzmi bardzo ladnie :)