Wpis z mikrobloga

@wiedro: niby okej, ale na komunikację patrzyć wypadałoby perspektywicznie, obecnie jest tam 5 tysi, ale mieszkań już dla jakichś 10 tysi, a przedstawiciele lokalnej społeczności twierdzą, że może być tam i 30 tysi w niedługim czasie. Ale pal licho wróżenie z fusów. Nie da się ukryć, że budują tam na potęgę.

Druga sprawa: tramwaj na Psie Pole to spore wyzwanie, na Jagodno to w zasadzie ze 2 km szyn trzeba
  • Odpowiedz
@utopjec: na PP to także ze 2-3 kilometry, bo planowana linia ma być rozwinięciem linii na Kowale, przez te działki nad Widawą. Problemem tam jest/będzie właśnie most nad rzeką, który by trzeba było wybudować, a potem normalnie, po przekątnej idziemy na PP i mamy tramwaj w okolicach tamtejszego rynku.

Bo koncepcja tramwaju na PP z Kromera przez Krzywoustego umarła z chwilą, gdy na Krzywoustego pobudowały się Biedronki i inne.

A
  • Odpowiedz
@wiedro: > Kozanowy, Gaje i inne Nowe Dwory to muszą mieć łączone, by przebić 30-tkę, a jakoś tramwaj majo/będzie.

Mnie nie pytaj, jak oni to wyliczają
  • Odpowiedz
@utopjec: Ja nie pytam o wyliczanie, ja mówię, że założenie 30k jest z góry skazane na niepowodzenie i jest to wieczna furtka na odkładanie inwestycji, bo "przynajmniej 30k" to może być 31, 35, ale też 60, bo przecież jest ponad i nie opłaca się budować tramwaju. Tak to działa.
  • Odpowiedz
@mroz3:
@wiedro:
@utopjec: Władze miasta mnie r-----------ą. Żeby pociągnąć tory na Jagodno to kasy nie ma, ale żeby wydawać dziesiątki milionów na zdjęcia Marilyn Monroe, bezsensowną przebudowę przejścia Świdnickiego, czy dziesiątki innych glupich "inwestycji" to już kasa jest.
  • Odpowiedz
@szasznik: Dlatego staramy się o unijną dotację na nowe linie i tabor. Prawdopodobnie kupimy Biedarusy w duuużych ilościach. I to za kasę z UE.. ( ͡°( ͡° ͜ʖ( ͡° ͜ʖ ͡°)ʖ ͡°) ͡°)

A krul Mikstatu i tak wygra kolejną kadencję
  • Odpowiedz
@szasznik: Bo to miasto pijaru, w którym żyjąc, można odnieść wrażenie, że ważniejsze są osoby odwiedzające miasto na 1 dzień, niż mieszkańcy żyjący tu od urodzenia. Drogie festiwalem, szumne imprezy, stadion, wspomaganie milionami klub sportowy są ważniejsze niż choćby renowacja kamienic i sprawna komunikacja miejska.
  • Odpowiedz