Aktywne Wpisy
zdarza mi się podejmować nierozsądne decyzje finansowe, ale potem słyszę, że ktoś robi wesele za 80k z którego nawet połowa się nie zwróciła.
no ale musi być z pompą, DJ radiowy za 8k żeby sąsiedzi widzieli xD
To trzeba mieć coś z deklem
no ale musi być z pompą, DJ radiowy za 8k żeby sąsiedzi widzieli xD
To trzeba mieć coś z deklem
#praca #integracja #warszawa #programowanie #programista15k
Za dwa tygodnie mamy zjazd naszego polskiego oddziału. Macie może jakiś fajny pomysł co zrobić w ramach integracji? Kręgle? Billard? Trochę to jest oklepane -_-
Za dwa tygodnie mamy zjazd naszego polskiego oddziału. Macie może jakiś fajny pomysł co zrobić w ramach integracji? Kręgle? Billard? Trochę to jest oklepane -_-
Zastanawiam się nad rozgrywką hellenistycznym Bizancjum z Dei Gratii (Fantasy Scenario). Tyle, że nagła reinkarnacja politeizmu grecko-rzymskiego mało do mnie przemawia.
Po przepatrzeniu eventów Hellenizm zobaczyłem iż ma fajny system reformowania wiary w decyzjami.
Zacząłem pisać event o Pletonie. Facet ten koło 1430 założył w Mystrze szkołę, która miała ciągotki do politeizmu (chociaż był to bardziej system filozoficzny i zabawa filozofów). W dziele "Nómoi" praktycznie otwarcie przyznał się do herezji -> a raczej neopogaństwa.
Na razie ułożyłem na sucho. Wiem iż jest to odrobinę fantasy. Jednak zamysł jest taki iż żeby gracz faktycznie poczuł co oznacza sprzeciwienie się religii.
1. Plethon ~1400
a) Condemn him and his heresy!
-10 prestige +5 church influence, +5 church loyalty // /end of chain
b) A Famous rhomanoi philosopher!
+10 prestgie -5 church influence -5 church loyalty // Mystra school will fire
2. Mystra School ~1430 (Plethon fired (player take option b), BYZ have Mystra)
a) Support him! (Plethon students will fire)
+2 national unrest/ 10 years -20 church influence, -30 church loyalty, patriarch will be hostile to us, add 10% hellenic minority in Mystra
b) Philosophers game, nothing more. /end of chain
+5 prestige, -5 church influence, -5 church loyalty
c) That goes too far. /end of chain
-5 prestige, +5 church influence, +10 church loyalty, -1 national unrest/year.
3. Plethon students 1450~
a) Wipe them out!
+10 church influence, +10 church loyalty, +1 national unrest/ convert hellenic minority in Mystra. /end of chain.
b) Couple of philosophers are not a threat.
+20% hellenic minority in Mystra, +10% in Argos, Achea etc (all Peleoponessos),Thesalonicka, Constantinople,. -10 church influence, -10 church loyalty, +2unrest/5 years
c) Silent support.
40% hellenic minority in Mystra, 20% in rest Peleoponessos, 10 Thesalonicka, Constantinople, Athens.
-30 church influence -50 church loyalty, +5unrest/5 years
Po tym byłaby śmierć Plethona i zamieszki, które ogarnęły Konstantynopol (coś wzorowane na Nika! Nika! Nika!)
I mamy do wyboru czy chronić pobitych neopogan czy pozwolić by ortodoksyjna większość zmasakrowała ich na hipodromie.
W wypadku ich zmasakrowania dostajemy buntowników na Peloponezie, których raczej łatwo będzie pobić.
W wypadku obrony ich - no cóż. +10 do unrestu, trochę więcej pogan w państwie. -100 church influence i loyalty + pretendenta, -50 legitimacy.
Wtedy możemy zmienić religię na helleńską. Czyli wojna religijna w państwie, której nie da się wygrać (Szanse powinny być takie same jak miało Bizancjum w 1456) więc może z 5%.
Plusem jest jednak to iż dostajemy +100 loyalty nowej religii, +50 do jej wpływów.
W razie wygranej: Odzyskujemy legitimacy, ale idzie na nas "krucjata" Serbów, Bułgarów i innych ortodoxów. Jeżeli przegrają może iść krucjata Papieża i Osmański Jihad.
W trakcie całego łańcucha kilka "flavour" typu +10 hellenic minority/-10 jako rozruchy religijne. Losowe bunty etc.
Co o tym sądzicie? Tak na szybko naszkicowałem. Pasowałoby też zrobić hellenistycznych heretyków. Wszakże byłaby to nowoformowana wiara, która by tylko bazowała na pierwotnym helleniźmie.
Czyli co? Reformacja w Bizancjum ? :D
Oczywiście przy zamyśle, że nie da się wygrać.
@Camilli:
Mimo wszystko chciałbym aby to była historia alternatywna - nie fantasy.
Dlatego muszę poważnie pomyśleć nad łopotem skrzydeł motyla.
Jedno wiem na pewno - gdyby w naszej historii coś takiego zaszło szybko pojawiłby się pretendent, a sąsiedzi mieliby idealne cassus belii na bizantyjski tort. Dodatkowo Patriarcha na pewno ekskomunikowałby władcę co przełożyłoby się na falę buntów
Bo jeżeli chodzi o szkielet to mogą wysłać całą ścieżkę(szybciej) lub sam to napisać(trochę potrwa, ze względu na mój chroniczny brak czasu) Jednak tak czy inaczej to potrwa - bo muszę najpierw znaleźć jakieś opracowania historycznie o Pletonie i schyłkowym Bizancjum - a o to w Polsce trudno. Prawdopodobnie będę musiał znaleźć coś anglojęzycznego, a tu będzie kiepsko z fachową terminologią historyczną w angielskim - więc może się jeszcze przedłużyć.
No i gdybym ja to robił, cóż, będzie to średnio grywalne - w 100% powinno rozwalić państwo jeżeli gra nim AI. Jeżeli gracz (wyjadcz) 95%. Chociaż znając życie będzie to najczęściej grana opcja. (Taka zależność EU, im coś bardziej trudnego tym więcej graczy chce to zrobić.)
Na razie muszę przeskoczyć problem