Wpis z mikrobloga

Dwa dni po wstawieniu nastawu, fermentacji burzliwej jeszcze nie ma, blg jak przy starcie ale czuć zapach alkoholu. :D Czekać czy dorzucać drożdże?
#cydr
  • 20
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@n__s: Są cienkie, do końca tygodni powinny zacząć pracować.
Jakbyś miał winiarskie to zaczynają ładnie pracować w godzinę po zrobieniu matki.
  • Odpowiedz
@n__s: na pewno czuc a-----l czy drozdze? Sprawdzales na opakowaniu czy nie minal termin? Moze nie byly odpowiednio przechowywne?
Zakladajac ze drozdze jednak byly zdrowe to powinno niedlugo ruszyc i tak z tydzien popracowac. Moj na winiarskich, z wczesniej zrobiona matka drozdzowa (2-3 dni w osobnej butelce zeby sie nmnozyly) chyba tydzien pracowal (ale bylo cieplo), potem tydzien przetrzymalem zeby sie wyklarowal lekko i do butelek.
Jak masz 19l i
  • Odpowiedz
@n__s: drozdze pachna hmm... specyficznie xd
Jak pierwszy raz robilem matke drozdzowa na wino i to powachalem to zapach byl mega intensywny i dla mnie nieprzyjemny wydawalo mi sie, ze to skislo albo sie popsulo
  • Odpowiedz
@n__s: zalej 3/4 butelki plastikowej winem. Pozostaw na minimum 10h w ciepłym miejscu (poduszka, kaloryfer, okno) i rano jak odkręcisz i zrobi 'tsss' to pracują, jak nie to skończyły pracować. Dopóki drożdże mówią do ciebie poprzez plastikową butelkę dopóty żyją i mają się świetnie :D
  • Odpowiedz