Wpis z mikrobloga

Bawię się atmegą8 i chcę się nauczyć zapisu do eeprom ale codeblocks wywala mi błąd undefinied reference to '__eerdblockm8'. W google pomogło tyle żeby dołączyć bibliotekę C:\WinAVR-20100110\avr\lib\avr5\libc.a w Project->Bulid options->Linker settings ale to na nic.

Kod

#include

#include
#include
unsigned char i=0;
EEMEM unsigned char adres;

int main()
{
DDRB = 0xFF;
DDRD &= (0<
  • 7
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@rafiak: Nie licząc tego eepromwriteblock>eepromwriteblock
delayms(100); > delayms(100);
eepromreadblock > eepromreadblock

EDIT: wykop jakoś nie wyświetla mi znaku podkreślenia ____
EDIT2: już wiem czemu.... chodzi
o tekst pochylony_
Eclipse błędów mi nie wyświetla i się ładnie kompiluje. CodeBlocks nigdy nie używałem, więc to może winna leży po jego stronie
  • Odpowiedz
@PoprostuWidelec: To nie wina środowiska tylko bibliotek. On używa WinAVR z 2010 roku, a obecnie się używa avrtoolchaina.
@rafiak: Wywal winavr i zastąp go toolchainem. Jeśli chodzi o początki to obczaj sobie bloga Mirosława Kardasia.
  • Odpowiedz
@repro5: Udało się skompilować ale program nie działa tak jakbym chciał. Chciałbym żeby w programie zapisana była liczba wciśnięć przycisku, wyświetlana jest w rejestrze PORTB (mam podpięte diody i widzę gdzie jest 1 a gdzie 0). Odczyt pokazuje jest chyba ok (na początku świecą się wszystkie diody ) ale zapisać coś się nie chce bo po zaniku i powrocie zasilania znowu świecą się wszystkie diody niezależnie od tego co był
  • Odpowiedz
@repro5: 1 ( PORTB= 0xFF -> wszystkie diody się palą, PORTB = 0x02 tylko ta na PB1 świeci ) Znalazłem błąd. Wgrywałem plik ze starego projektu a kompilowało mi się do nowego bo utworzyłem nowy i skopiowałem main.c. Jeszcze jedno pytanie. Polecasz jakąś książkę do nauki programowania avr? Wiem, że jest datasheet + materiały w sieci ale może jest coś co pozwoli poukładać sobie to wszystko ?
  • Odpowiedz