Aktywne Wpisy

njay +143
#kupujcopolskie
Dzisiaj pragnę odkryć z wami, które soki są produkowane przez polskich producentów, a które przez zagranicznych.
Zachęcam do kupowania polskich produktów, wspierajmy naszą gospodarkę na skalę swoich możliwości, czyli w zakupach codziennych!
Polskie marki:
Dzisiaj pragnę odkryć z wami, które soki są produkowane przez polskich producentów, a które przez zagranicznych.
Zachęcam do kupowania polskich produktów, wspierajmy naszą gospodarkę na skalę swoich możliwości, czyli w zakupach codziennych!
Polskie marki:

magdalena-gaska +57
Nauczyłam dziecko szczekać na psy jak te na niego szczekają żeby się nie bał kundli, tak wiem głupie ale działa xd ostatnio jakaś właścicielka kundla się spłakała, że dziecko jej psa denerwuje
Ja uważam, że skoro kundel może mi szczekać na dziecko to dziecko też może szczekac.
Kto ma rację?
#psiarze
Ja uważam, że skoro kundel może mi szczekać na dziecko to dziecko też może szczekac.
Kto ma rację?
#psiarze

Reaktywuję tag #mondrydom
Jako, że przez zimę chcę zrobić instalację elektryczną w moim nowym domu, zabieram się za tworzenie prototypów. Mam nadzieję, że opisując krok po kroku wszystko co robię, pomogę Wam w podobnych projektach. Mam też nadzieję, że dowiem się czegoś od Was.
Główne założenia projektu
1. Ma być przewodowo. Mam dom w stanie surowym więc mogę sobie na to pozwolić.
2. System powinien być w miarę możliwości rozproszony. Awaria jednego z elementów (w tym "mózgu") w założeniu nie wpływa na działanie większości elementów.
3. Mózg/centrala systemu - #raspberrypi i #domoticz
4. Sensory/przełączniki/przekaźniki na #arduino z MySensors.
5. Ma być z bajerami - wliczając w to małe wyświetlacze dotykowe zamiast przełączników w pokojach.
6. Sterowanie głosowe - w salonie będzie wisiał zapewne iPad mini 3 lub nowszy (ze względu na TouchID). Będzie obsługiwał sterowanie dotykowe oraz głosowe. Poniżej wklejam mój filmik, jak Siri sterowała mi już jakiś czas temu lampką nocną. Druga rzecz - zabezpieczenie TouchID. Chcę mieć możliwość zdalnego wyłączenia wyświetlaczy w pomieszczeniach i zostawienia tylko tabletu, zabezpieczonego odciskiem palca.
Co już mam?
Na razie niewiele. Zmodyfikowałem gotowe sketche z MySensors, żeby każda bramka ethernetowa mogła mieć wpięte też sensory. Mam wpięty przekaźnik i czujnik temperatury + wiglotności DHT22.
Google też idzie w tym kierunku. Może niedługo pojawią się jakieś użyteczne API
@rolfik_r1: Na bank gdzie zapomnisz doprowadzić kabel i będziesz musiał puścić "powietrzem", więc raczej przygotuj się mentalnie na wireless. esp8266.nu jest o tyle fajne, że masz od razu TCP/IP więc jak większość puścisz przez ethernet do RPi to te co zapomnisz przeciągniesz przez WiFi a z punktu widzenia serwera/protokołu będzie jednolite. To że działa po TCP/IP rozwiązuje też problemy kolizji i szyfrowania danych.
Nexition jest ok ale szukam dalej, wszystkie mają PCB wystające poza obręb ekranu :( Ja bym to chciał upchnąć w standardową ramkę z klawiszem (zamiast klawisza) więc potrzebuję na zewnątrz max 5.5x5.5 cm. I to najlepiej gdyby był to wymiar ekranu a nie PCB.
@rolfik_r1: Też bym tak zrobił gdybym jeszcze raz robił :-/ Ewentualnie zastanów się nad klasycznym PoE. Napięcie jest wyższe - 24-48 ale możesz to puścić bezpośrednio z odpowiedniego switcha - bez przejściówek. Jeszcze mniej kabelków i większa uniwersalność. Z 24 spuścisz do 5 "na raz", 12V w PoE chyba nie występuje (anyway, masz na to jeszcze czas ;-)).
Ja puściłem sporo
@rolfik_r1: Też tak chciałem ale jak zwykle nie wyszło :( Sprzęt budżetowy niestety nie ma legitnego PoE więc koniec końców do monitoringu kupiłem jakieś kamerki ETH zasilane 12V z wtyczki a APeki budżetowe xiaomi, jeden 5V drugi 12V i żaden ze skrętki. No i mam przejściówki za switchem i