Wpis z mikrobloga

dostalem od architekta zaadaptowany projekt domu, mapki srapki, instalacje itp, są tego 4 kopie (zbindowane) powiedział mi że musze je wszystkie oddac do urzedu jak bede zglaszal budowę, to jak wszystko oddam a chce jechac do majstrów budowlańców i chciałem im je pokazać a tak to nie bede mial co pokazac a duzo kserowania, druga kwestia to czy uda sie to zrobić na zgłoszenie bo to trwa koło 2 tyg, nic nie oddzialowuje na sąsiednie działki, a jak by było pozwolenie na budowe to trzeba czekać ze 2 msc, ktos jest w temacie? zalezy troche na czasie ( ͡° ͜ʖ ͡°) #budownictwo #budujzwykopem #budowa
  • 9
  • Odpowiedz
@univac: przecież dla majstra nie musisz wszystkiego kserować. Fundamenty, ściany parteru i ewentualnie pięter, konstrukcja dachu - to są cztery kartki A3. A najlepiej dodatkowo zrób sobie skany i drukuj ile dusza zapragnie.
Ciekawe gdzie znajdziesz ekipę co Ci za dwa tygodnie wejdzie na budowę...bałbym się budowlańca co ma za dużo wolnych terminów.
  • Odpowiedz
@univac dajesz do urzędu ale dwie kopie zwracają po podbiciu ze wszystko jest ok.
Tak jak pisał @WuBe potrzebne będą 4 kartki.
Nie bierz na zgłoszenie podobno sa problemy z odbiorami budowy
  • Odpowiedz
@univac tak, dla majstra wystarczą 4 kartki żeby potwierdził ile chce za stan surowy otwarty. Każdy najbardziej pyta się o dach. Architekt serio oddaje 4 zbindowane ksera do pozwolenia do urzędu, po uzyskaniu dwa oddaje Tobie. Jeśli architekt nie chce przesłać planów - serio nie wiem. Ja zapłaciłem dużo ale wszystkie plany, mapki, zmiany gość podsyła bez problemów.

Zgłoszenie - podobno jest odrzucane z automatu. Potwierdziło mi to trzech różnych architektów. Łatwiej
  • Odpowiedz
  • 0
@szymciak: jakie problemy dokładniej ze zgłoszeniem moga byc? @WuBe: ekipa jest tylko chodziło mi o plany bo nie chce mi sie kopi robic i chciałem sie upewnić czy zwrócą jakis egzemplarz z planami
  • Odpowiedz
ekipa jest tylko chodziło mi o plany bo nie chce mi sie kopi robic

@univac: zabierasz się za budowę domu i nie chce Ci się 4 stron skserować...masakra. Nie kombinuj bo czym dalej w budowę tym będzie trudniej.
  • Odpowiedz
@univac: No a jak będzie już budowa to dasz im zbindowany projekt jeden z tych 2 co dał Ci architekt? To powodzenia :) zostanie Ci potem już tylko jeden, który pewnie będziesz pokazywał instalatorom itp.
Lepiej zainwestuj od razu te 5 czy 10 złotych, potem nie będzie czasu, albo ksera po drodze.
  • Odpowiedz
@univac: a w całym tym procesie zakupu projektu, a potem jego adaptacji, od początku nie da rady zdobyć wersji elektronicznej? to kosztuje ekstra czy po prostu nie jest dostępne?
  • Odpowiedz
@huberthc: zlozylem o pozwolenie babka doradzila w razie kredytu potem, lepiej bank patrzy i nie robi problemow jesli jest budowa na pozwolenie a nie zgloszenie, niby do 60 dni ustawow ma trwac ale pojdzie szybciej duzo szybciej, dzis dostalem list ze juz powysylali pisma do sasiadow a tydzien temu zlozylem, przez znajomych w urzedzie, mam nadzieje ze szybko w miare pojdzie bo tez chce do zimy dach i okna wstawic (parterowka
  • Odpowiedz