Wpis z mikrobloga

Mirki, nie czytałem jeszcze innej #ksiazki Lema prócz 'Solaris'. Niemniej mam wrażenie, że większość to bajki dla dzieci .. dlatego chciałbym tutaj zapytać fanów #scifi czy ogólnie #fantastyka , jakie tytuły #lem a są na podobnym poziomie jak 'Solaris'? Bądź też, które zaciekawią fana dojrzałego #sciencefiction ? Dziękuję! :)
  • 16
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@CoyJared: Zależy jaki rodzaj Science Fiction lubisz - u Lema znajdziesz wszystko. Nie na darmo Dick twierdził, że LEM to skrót od zespołu autorów piszących w celu zdyskredytowania "zachodnich" autorów.

Jeśli podobało Ci się "Solaris", to imho możliwości są dwie - lubisz hard sf lub pościelówy z przemykającą gdzieniegdzie kobitką. Hard SF to już Ci mireczki podpowiedziały - np. "Niezwyciężony". Moment lądowania na Regis III był potem wielokrotnie małpowany, szczególnie
  • Odpowiedz
@naiwny_bayes: Lubię hard scifi, ale nie tylko. Lubię 'Hyperion' Simmonsa, książki Snerga czy Dukaja (swoja drogą bardzo podobała mi się antologia polskiego sci fi pod redakcją Dukaja z jego minipowieścią 'Science fiction' na końcu) Podobało mi się bardzo 'Ślepowidzenie' czy 'Limes Inferior', a także 'Ciemny Eden' czy np. 'Endera' (Ksenocyd i Dzieci umyslu juz slabe..). Z innej półki np. to uwielbiam 'Ghost in the shell' ( ͡° ͜ʖ
  • Odpowiedz
@CoyJared: Jak Ender ci się podobał to 3 książki z pierwszej wojny z Formidami przeczytaj. Polecam też Zaginioną Flotę, bardzo realistycznie opisane walki w przestrzeni z uwzględnieniem ograniczeń w prędkości światła.
  • Odpowiedz
@CoyJared: Golem XIV to już trochę Lema zabawa z tekstem, z pisaniem - podobnie jak np. "Doskonała próżnia" (recenzje nieistniejących książek - oprócz jednej: znajduje się tam recenzja "doskonałej próźni", czyli napisana przez Lema recenzja książki zawierającej recenzje napisane przez Lema - taka "Lemcepcja") i "Wielkość urojona" (zbiór wstępów do nieistniejących książek). W "wielkości urojonej" jest wstęp do nieistniejącej - wtedy - książki "Golem XIV" zawierającej wykłady komputera, czyli Golema
  • Odpowiedz
@Huberto606: Zacząłem pierwszą część tego prequela .. niestety jakoś tak średnio. Mam wrażenie, że Carda to tylko "Gra Endera" i "Mówca umarłych" .. reszta jakaś dużo słabsza. "Glizdawce" też mi się nie podobały aż tak.
  • Odpowiedz
@CoyJared: słucham właśnie audiobook na Chomikuj bez pobierania, "Niezwyciężony" Lema.
Kilku poszukiwaczy wybiera się na obcą piaszczystą planetę w poszukiwaniu zaginionego statku.

Jestem w połowie, trzyma w napięciu. Masz link do trailera
  • Odpowiedz