Wpis z mikrobloga

#geforce #nvidia #pcmasterrace #komputery
Miraski, doradźcie, czy warto wymieniać GTX 970 na inną kartę teraz, czy lepiej poczekać te 2-3 miesiące jak stanieją nowe karty od geforce? Dodam, że moja płyta główna to MSI Z87-G43, procek i5-4690k. W tym momencie miał bym kupca na moją kartę za 1-1.1k, ale ceny gtx 1070 mnie przerażają :/ Może coś od Radeona? Z góry dzięki!
  • 27
@Andesch nie zacznie brakować tak szybko jak myślisz. 4GB i więcej przydają się do 4K. Wiem co piszę, bo mam taki monitor. Podzespoły komputerowe już się tak szybko nie starzeją. Jakbym był Tobą to bym poczekał na konkretne spadki, czyli dość długo. Jak nie grasz powyżej FHD to zmiana karty jest raczej zachcianka niż koniecznością.
@Andesch: jezus maria, nie słuchaj @slucham-psa-jak-gra: bo pierdzieli głupoty potężne xD wymiana procesora da ci maksimum 2-3 fpsy różnicy w odpowiednim ustawieniu co niweluje się oc procesora. Skręcasz swoją i5tke na 4.0-4.2 ghz i nie widzisz żadnej różnicy jak przy używaniu 3.4-3.8ghz skylake a oszczędzasz właściwie tyle co złożenie całego kompa więc sam sobie odpowiedz czy warto kupować cały setup tylko dlatego że wyszła nowa grafa, twój obecny procesor będzie
a orientujecie się panowie ile kosztuje aktualnie w miarę ogarnięta płyta główna do i5 6600k i w przyszłości (pół roku - rok) nowej karty?
@Andesch: na spokojnie, niema czegoś takiego jak zgranie z procesorem czy nie, są słabe procki i mocne procki, twoja i5tka dalej się klasyfikuje jako mocny procek, sam nie uwierzysz ale dobre 70% ludzi z tagu używa o wiele gorszego sprzętu i jest zadowolona :) sam mam obecnie i5-4590 i nie zanosi się u mnie z wymianą procka przez najbliższy rok-dwa lata przynajmniej bo i po co? wystarczy karte wymienić i mieć
@Andesch: uważam, że do gier w 1080p póki co nie ma sensu, chyba, że grasz w 4k. Co do ramu, ja mam 16GB ddr4 i wiem, ze to za mało, przy najbliższej okazji dokupuję kolejne 16. Co do procesora to myślę, że bez problemu jeszcze długo da radę, wystarczy poczytać opinie innych mirków gdzie mają stare i7 2xxx i ciągle ciężko je zadusić dlatego uważam że pod tym względem zakup dobrego
@BlackCherry1902: powiedz mi po co? obecnie wymiana procesora jedynie ma sens jeśli babrasz się z edycją wideo i kompilowaniem grafiki ale to równie dobrze możesz po prostu kupić używke i7 z tej samej generacji dzięki czemu zachowujesz wszystkie inne podzespoły i masz spokój na X lat, no chyba że jesteś purystą-entuzjastą wszystko nowe a najlepiej w preorderze jeszcze ( ͡º ͜ʖ͡º)

@parys88: 16gb za mało?
@nunczaqo: rzeczywiście zapomniałem doprecyzować - do gier 16 GB jest wg mnie optymalnym wyborem, przy renderowaniu w premiere pro windows mi raz wywalił z pamięci cały projekt bo zeżarł cały ram i dlatego muszę dokupić pamięci ale jak nie robisz takich rzeczy to 16 wystarczy.