Wpis z mikrobloga

Mirki czy zna ktoś dobrze wzorzec MVP i Dependency Injection? Próbuję zrozumieć jak zrealizować nawigację pomiędzy widokami w Windows Forms i niestety 0 przykładów w internecie. We wszystkich przykładach jakie znalazłem albo nie było używane DI, albo nie było nawigacji.

#programowanie #dotnet #csharp
  • 11
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@szcz33pan: No niestety ;( Swoją drogą dziwne, że nie ma przykładów użycia MVP z DI. Jedyny post jaki znalazłem to o dziwo na polskim blogu devstyle, ale autor nie podjął się stworzenia przykładu pomimo próśb. Ja już 2 dni z tym walczę i nie potrafię znaleźć sensownego rozwiązania.
  • Odpowiedz
@matiit: @szcz33pan: Narazie uczę się dla siebie i jestem jednocześnie blisko i daleko rozwiązania. Od 1 zaczynam, więc jak będzie mi potrzebny w pracy ten wzorzec z DI to zapytam seniora. Jak coś to dam znać tutaj.
  • Odpowiedz
@szcz33pan: @matiit: Jakby ktoś chciał wiedzieć jak to zrobiłem:
Punkt wejściowy (Program.cs): link
Główne okno(ShellView.cs): link
Nawigacja (PresenterManager.cs): link

Reszty nie ma sensu wklejać. Dodam, że każdy presenter otrzymuje widok poprzez DI w konstruktorze. To działa całkiem ładnie, ale na pewno da się to jeszcze jakoś ulepszyć, np. globalny kontener jest uznawany za złą praktykę
  • Odpowiedz
@Havii: Dzięki wielkie za pomoc ;) Przy okazji odpowiedziałeś na kilka pytań nad którymi też się zastanawiałem. Tak używam Autofaca, bo chyba jest teraz najpopularniejszy. Co do 2. to tam wcześniej był lokalny kontener i na szybko podmieniłem go na globalny. Ale tak czy siak nie robi to krzywdy, bo Application.Run tworzy pętlę nieskończoną i wraca po zamknięciu programu.
  • Odpowiedz