Wpis z mikrobloga

Ja tam nie wiem, może zazdrość, a może złość na siebie, że go nie zagazowałeś i wydajesz w #!$%@? kasy na paliwo? Przecież przy takim spalaniu to pewnie z 12-15kkm i zwraca się koszt instalacji.

No kurde, daj mi chociaż jeden powód przez który zagazowanie tego silnika miałoby być złe...

@Golomp: No patrz, w Niemczech sami debile ze 95% benzynowych aut tam to non-LPG, a ponoc tacy oszczedni sa i potrafia
No patrz, w Niemczech sami debile ze 95% benzynowych aut tam to non-LPG, a ponoc tacy oszczedni sa i potrafia liczyc...

@sln7h:
Po pierwsze zobacz jaki jest tam koszt założenia LPG
Po drugie zobacz jaki jest stosunek ceny benzyny do LPG
Po trzecie w Niemczech jest więcej stacji LPG niż w Polsce
Po czwarte - skąd dane, że 95%? :)

W Niemczech używa się też CNG.
No patrz, w Niemczech sami debile ze 95% benzynowych aut tam to non-LPG, a ponoc tacy oszczedni sa i potrafia liczyc..

@sln7h: a jak tam w Holandii? ( ͡° ͜ʖ ͡°)

Jakbysmy zarabiali tyle co oni to tez mało kto by się szczypał z LPG, zwłaszcza gdyby kosztowało to tyle co tam. Poza tym wpatrzenie w zachód chyba już jest niemodne i nie bardzo działa, nie wszystko
@Golomp: Wystarczy przejrzec ogloszenia na mobile.de zeby miec obraz rynku. Np wchodze kontrolnie w Audi A4:

Beliebte Kraftstoffarten
Diesel (19.939)
Benzin (8.436)
Autogas (LPG) (118)
Erdgas (CNG) (4)

122 benzyny w gazie, 8436 benzyna czysta, razem 8558 A4 o zaplonie iskrowym wystawionych, z tego 122 gaz, no to stanowi to dokladnie 0,014% wiec z tymi 5% to i tak stukrotnie przesadzilem ( ͡° ͜ʖ ͡°)

No to
@Szrlh przebieg 210.000 więc jak na 14 letni samochód raczej nie kręcony.

Ostatnio ogladałem insignie ktora 3 lata dopiero w listopadzie będzie miała i na liczniku 180tys przebiegu, więc ten 210 to jak najbardziej moze byc krecony
Nie przepadam za LPG, to jest drutowanie auta, moze mam zbyt pedantyczne podejcsie do tego. Nie chce mi sie pisac elaboratu na ten temat. A to ile zarabiaja to nie ma znaczenia, skoro i tak mogliby oszczedzic na tym 50% ceny paliwa, podobnie jak w PL (w DE LPG kosztuje teraz 0.57EUR = 2.5zl wiec tez roznica ceny wzgledem PB95 jest dwukrotna - mimo tego wiadac ze nie cieszy sie to popularnoscia
no to stanowi to dokladnie 0,014% wiec z tymi 5% to i tak stukrotnie przesadzilem ( ͡° ͜ʖ ͡°)

@sln7h: 1.4%, nie pomnożyłeś wyniku przez 100

skoro i tak mogliby oszczedzic na tym 50% ceny paliwa, podobnie jak w PL

@sln7h: Instalacja w DE z tego co widzę to koszt ok. 2000€, nie wiem jak wyglądają kwestie prawne, ale przecież to oczywiste, że płącąc tyle za
Dziwią mnie właśnie takie argumenty 'ooo bo do tego to nie wypada' podczas gdy właśnie w Holandii widziałem pełno samochodów które jeszcze długo będą u nas uznawane za bardzo wysoką klasę w których było LPG i właściciele nie mieli z tym żadnego problemu. To zapewne wynika z tego co i u nas się powoli zmienia - kiedyś samochód to był wyznacznik prestiżu, u nich to tylko narzędzie.

@xetrov: No Holandia to