Wpis z mikrobloga

Ostatnio miał miejsce Hard Fork w Ethereum, który był reakcją na atak i wyprowadzenie środków z TheDAO w syniku czego transakcje zostały cofnięte i atakujący nie mógł wypłacić sowich tokenów co miało uchronić investorów oraz całe zufanie do tego systemu.
Prawie połowa osób biorących udział w ankiecie na temat tego, czy zrobić HardFork była przeciwna jednak zostały wprowadzone zmiany. W właśnie taki sposób powstały dwa blockchainy i narodziła się "nowa" moneta Ethereum Classic która zyskuje coraz większą popularność wsród inwestorów oraz górników, którzy wciąż wspierają stary blockchaich.
Nowa moneta (ETC) jest tak naprawdę oryginalnym ethereum opisanym w whitepaper i w który ludzie zainwestowali w ICO, a Ethereum zmieniło się z ekosystemu w którym nie trzeba było nikomu ufać, ponieważ miało odbywać się wszystko autonomicznie w ekosystem polityczny gdzie jak udowodniono można wprowadzać wszelkie poprawki.
Uważam, że między innymi dlatego satoshi zniknął aby nie kusiło go wprowadzanie żadnych zmian.

ETC zyskuje coraz bardziej na wartości i można powiedzieć, że trwa teraz wyprzedaż ICO. Czy sie utrzyma? niewiadomo, ale jest superciekawie.

#coinformacje #bitcoin #ethereum #ciekawostki
zawszespoko - Ostatnio miał miejsce Hard Fork w Ethereum, który był reakcją na atak i...

źródło: comment_DCuox0nfXCT1j1FwT5lTYo4X5lmq8a3k.jpg

Pobierz
  • 20
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@zawszespoko ETC jest prawdziwą kryptowalutą, której mogę zaufać, dlatego pierwszy raz w życiu mogę przybić Ci piątkę :) ETC jest tak dobre jak BTC bo nie muszę martwić się o to, że ktoś będzie kombinował przy moich pieniądzach. Wiara jest ważniejsza niż kasa! Jeżeli waluta ma tylko ludzi, którzy wierzą w kasę a nie ważne dla nich są zasady taka waluta nie przetrwa długo.
  • Odpowiedz
@zawszespoko kasa jest ważna bo nakręca wszystko ale w momencie jak kasa zaczyna decydować co jest dobre a co złe i wyznacza ludziom ich cele w życiu znaczy, że gdzieś popełnili błąd ponieważ można ich po prostu kupić.
  • Odpowiedz
@adrix określiłbym to jak:

eth - prywatny blockchain w rękach bogaczy z dao

ETC - otwarty dla każdego blockchain, nasz publiczny gdzie nikt nie rządzi, gdzie rządzimy my.
  • Odpowiedz
@ImReally zniknięcie Satoshiego w tym sensie jak teraz zniknięcie Vitalika z ETC. Jest modyfikowany ale za zgodą wszystkich, Ty też możesz wprowadzić zmianę jak nam się spodoba to Core nie ma nic do gadania tylko musi wprowadzić.
  • Odpowiedz
Mam w ogóle takie wrażenie że ten hard fork służy wybraniu pieniędzy z DAO, gdy grube ryby wypłacą kasę od leszczy, wtedy mogą zainwestować w tanie i równie funkcjonalne ETC, wtedy również devowie eth przejdą na stary łańcuch i będzie tak jak zawsze, czyli drobnica zostanie wydymana.
  • Odpowiedz
vitalik i fundacja eth wprowadziła zmianę bardzo szybko wbrew woli wszystkich a Core nigdy by sobie na to nie pozwolił.

@pawlo74: Chcę tylko zwrócić uwagę na to, że ETH nie jest wyłącznie kryptowalutą i nie jest to główna funkcjonalność Ethereum. Nawet gdy wartość ETH spadnie do zera - samo Ethereum będzie nadal warte kopania ze względu na swoje unikalne cechy - mówię głównie o DAPP, DAO itp. Bardzo krytycznie patrzę
  • Odpowiedz
@zawszespoko Tak myślałem. Czyli klątwa cały czas wisi w powietrzu:) Teraz tylko zrobić szeptany dobry PR, napompować ETC i zrzucić na owieczki juz ustawione do golenia.
  • Odpowiedz
@ImReally tak ale ci którzy przełączyli się poszli poprostu za większością wbrew tym, którzy byli przeciwni forkowi. Teraz ten komputer w tymi unikalnymi cechami zaczyna nowe życie i oczyścił się z ludzi, którzy kierują się tylko swoim interesem bez baczenia na innych. Popełniasz błąd musisz za niego zapłacić bo nie ma boga, który cofnie czas dla ciebie.
  • Odpowiedz
tak ale ci którzy przełączyli się poszli poprostu za większością wbrew tym, którzy byli przeciwni forkowi. Teraz ten komputer w tymi unikalnymi cechami zaczyna nowe życie i oczyścił się z ludzi, którzy kierują się tylko swoim interesem bez baczenia na innych. Popełniasz błąd musisz za niego zapłacić bo nie ma boga, który cofnie czas dla ciebie.

@pawlo74: Taka akcja może być odstawiona z każdym blockchainem. Też uważam, że należało poświęcić
  • Odpowiedz
@ImReally nie może być odstawiona, nie trzeba udać nikomu bo fork i tak pójdzie swoją drogą bez względu na twórców. A ETC to dowód, że nie trzeba ufać nikomu ani pytać nikogo o pozwolenie.
  • Odpowiedz
nie może być odstawiona, nie trzeba udać nikomu bo fork i tak pójdzie swoją drogą bez względu na twórców. A ETC to dowód, że nie trzeba ufać nikomu ani pytać nikogo o pozwolenie.

@pawlo74: Pamiętaj tylko kto ma większość ETC ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@zawszespoko widzę że się orientujesz w temacie to mi podpowiedz.
Miałem sporo Eth przed forkiem na prywatnym portfelu na kompie. Co się dzieje z tym po forku. Mam eth i/czy etc w tym momencie?
Muszę robić update portfela na jeden z nowych zależnie co chcę, czy jak?
  • Odpowiedz
Prawie połowa osób biorących udział w ankiecie na temat tego, czy zrobić HardFork była przeciwna jednak zostały wprowadzone zmiany

Soource?

O ile pamietam, głosowania pooli (z wyjątkiem ethermine.org w którym bodaj 65% było przeciw) były jednoznaczne - ok 75% minerów opowiedziało się za forkiem.
Wedle nieoficjalnej ankiety Carbonvote.com 87% głosujących posiadaczy monet również poparło fork.
  • Odpowiedz