Wpis z mikrobloga

4 678 - 2 = 4 676

Tytuł: Automate the Boring Stuff with Python
Autor: Albert Sweigart
Gatunek: programowanie
★★★★★★★★★★

Świetny podręcznik Pythona. Nie tylko uczy, ale też pokazuje co z tą wiedzą zrobić.
Zaczyna od zera, właściwie można by nim nauczyć programowania osobę, która nie miała wcześniej styczności z tym tematem. Szybko przechodzi do konkretów, pokazując w jaki sposób można praktycznie wykorzystać programowanie aby ułatwić sobie życie i oszczędzić sobie żmudnej czasem pracy. Książka pokazuje jak tworzyć małe narządka, które mogą wykonywać za nas m.in.:
a) operacje na wielu plikach (przenoszenia, rozpakowanie, backupowanie),
b) przeglądać strony www i pobierać z nich dane, wypełniać formularze online,
c) przeglądać i tworzyć pliki PDF, Word, Excel,
d) odbierać i wysyłać maile i SMSy (w przypadku SMSów akurat polski czytelnik będzie potrzebował nieco innych narzędzi).
Cała treść książki jest dostępna online, za free, tutaj.

Tytuł: The Greatest Money-Making Secret in History!
Autor: Joe Vitale
Gatunek: rozwój osobisty
★★★★★

Coś w tym jest, sama książka zawiera pewną istotną prawdę o świecie i pieniądzach, ale w momencie, kiedy autor popłynął ku bilansom energetycznym kosmosu i odnajdowaniu w sobie boskości - ręce opadają.

Tytuł: Why People Believe Weird Things: Pseudoscience, Superstition, and Other Confusions of Our Time
★★★★★

[nie wliczam, bo wysłuchałem w audiobooku]
Jest trochę encyklopedycznie wyłożonej wiedzy o błędach poznawczych (polecam raczej Wikipedię), trochę przykładów (nieszczególnie błyskotliwych i interesujących) oraz średnio zrównoważone tematy (odniosłem wrażenie, że połowa tej książki to roztrząsanie fenomentu negacjonistów Holocaustu).

Tytuł: Dziesięć bram świata
★★★★★★★★★

[nie wliczam, bo wysłuchałem w audiobooku]
Niesamowita książka, szkoda tylko, że zostawia ogromne uczucie niedosytu. Przenosi czytelnika w dziesięć miejsc, na których ścierają się różne kultury i tlą konflikty narodowościowe i religijne. Autor ma wspaniały dar obserwacji, pisze plastycznie, z zaangażowaniem a jednocześnie z dystansem i bez krzty stronniczości. Naprawdę warto. Szkoda, że forma uniemożliwia dłuższe zatrzymanie się w "bramach świata", głębsze spojrzenie, zaserwowanie większej ilości szczegółów i mikroopowieści, które budują tą książkę.

#python #naukaprogramowania #rozwojosobisty #audiobook #biedzki #podroze #reportaz #ksiazki #bookmeter

Wpis został dodany za pomocą skryptu do odejmowania
!Dzięki niemu unika się błędów w działaniach
!Pobierany jest zawsze ostatni wynik
kurp - 4 678 - 2 = 4 676

Tytuł: Automate the Boring Stuff with Python
Autor: Albe...

źródło: comment_xrFTnrV9lLdCEg6HlfjMDQpIJ6naerq2.jpg

Pobierz
  • 2
  • Odpowiedz
@kubabe: Dzięki, wpis trochę urósł i się pogubiłem. Uzupełnione. Fajna, lekka lektura. Polecam nawet, jeśli znasz Pythona - można się zaprzyjaźnić z paroma ciekawymi bibliotekami, pewne rzeczy można (jak się dla mnie okazało) zrobić ciut prościej albo można potraktować jako inspirację pt. "co by tu sobie jeszcze zautomatyzować" :)
  • Odpowiedz