Wpis z mikrobloga

Posiadam od zeszłego sezonu światło frontowe Cree T6 (świeci zajebiście) do #rower z #aliexpress Takie jak tutaj Świadomie jednak wybrałem aukcję z samym reflektorkiem bez akumulatora i ładowarki. Dlaczego? Na części aukcji na ali identyczne Cree t6 rowerowe są z kablem z końcówką USB pod powerbank (przykład) Mój miał wtyk z okrągłą wtyczką jak do dedykowanego akumulatora 8.1 V. Przerobiłem na USB. Używałem z powerbank #xiaomi 5000 Działało bez problemu. Świeciło do ~2,5-4 godzin W tym sezonie zaczęły pojawiać się problemy z powerbankiem. Raz energia zeszła z niego w 30 minut do zera. Dzisiaj, mimo 2 pełnych komór powerbanku z 4 zgasł i wali spalenizną. Boję się go nawet testować. Mam wątpliwości czy oddelegować do współpracy z moim Cree t6 kolejny powerbank. Pytanie do #elektronika Jak to jest, że na jednej aukcji to samo światełko sprzedają z aku 8.1 volt na innej z powerbankiem, gdzie takowy ma max chyba 5v Czy używanie takiego światła z powerbankiem jest dla niego zdrowe? Może powinienem zastosować jakąś przetwornicę?
Pobierz far_away - Posiadam od zeszłego sezonu światło frontowe Cree T6 (świeci zajebiście) d...
źródło: comment_nT8b5xe3HRQYSvibrxHnENrqb9M2Qgr7.jpg
  • 6
@far_away: Wewnętrznie w latarce jest przetwornica utrzymująca stały prąd diody przy napięciu obniżonym do 3,35V. Powinna działać nawet na pojedynczym ogniwie 18650.

A co do zdrowia powerbanku - zjedzenie 5Ah w 2,5h oznacza, że jest brany ciągły prąd 2A. Niby mieści się to w limicie 2,1A.
@far_away: @dzbanek123: @nico112: przecież powerbank nie da więcej niż 2.1A nawet jakby lampka chciała

a ten xiaomi 5k się strasznie grzeje przy ładowaniu/rozładowaniu, mogł się jakoś od temperatury zepsuć (chociaż ma tam wlutowany jakiś termometr i pewnie układ zabezpieczający)