Wpis z mikrobloga

W niedzielę po południu zauważyłem na goleniu kleszcza, był jeszcze stosunkowo mały, ale możliwe, że dziabnął mnie już w sobotę wieczorem. Wyciągnąłem go przez chusteczke, chyba wyszedł cały,przynajmniej z tego co mu się przyglądałem. Zdezynfekowalem miejsce ugryzienia spirytusem dopiero po kilku godzinach, bo byłem poza domem i nie miałem przy sobie dosłownie niczego. Jest sens iść jutro, po trzech dniach, do lekarza, żeby to zobaczył, czy szkoda sensu? Miejsce wygląda normalnie, mały czerwony strupek. A dygam się o borelioze jak hipochondryk...
#zdrowie #medycyna #kleszcze
  • 11
@extralion: musze sobie w koncu gdzies napisac standardowa odpowiedz na "kleszcze" i przeklejac.

Ogolnie rzecz biorac to jak wyciagnales go szybko i w calosci to ryzyko chorob odkleszczowych jest male. Obserwuj miejsce ukaszenia, po srednio 2 tygodniach moze sie pojawic rumien z charakterystycznym przejasnieniem w srodku. Moga temu towarzyszyc objawy grypopodobne - ogolne oslabienie, goraczka, bole miesniowe etc. Te objawy i rumien wskazuja na borelioze i wtedy antybiotyki. Bez tych objawow
Test jako taki nie jest falszywy. Ma wysoka czulosc - jak ktos ma borelioze to wykrywa, natomiast nie jest specyficzny, czyli moze wykryc cos co borelioza nie jest. Dlatego sa testy potwierdzenia western blot
@ihuax: właśnie o tym czytam i cytując:

Istnieją dane mówiące, że ujemne wyniki testów przesiewowych (ELISA) nie wykluczają w 100% możliwości infekcji B. burgdorferi (w teście ELISA jako antygen stosowane jest zazwyczaj tylko jedno białko krętka – w przypadku gdy nie ma odpowiedzi immunologicznej na ten antygen wynik testu jest ujemny, nawet przy aktywnym zakażeniu!). W tym przypadku zaleca się również wykonanie testu W-B, w celu pewnego wykazania seronegatywności.

Z tego
@extralion: WB jest dobry jako test potwierdzenia, a nie przesiew, bo jest mniej czuly niz ELISA, ale bardziej specyficzny:) w zaleceniach jest jasno najpierw ELISA i jak wychodzi dodatnia to wtedy WB, chyba ze mamy jasne objawy to i tak mozna WB mimo ujemnych wynikow na ELISA.

WB przy okazji jest drozszy
@extralion: jesli sa kliniczne objawy boreliozy (rumien, objawy grypopodobne, bole stawow etc) i ELISA wychodzi ujemna, to mozna sprobowac albo jeszcze raz innym testem (inna firma), po jakims czasie (przeciwciala sie nie zrobily jeszcze), albo wlasnie WB badz jeszcze jakas inna metoda.

Ogolnie jak nie ma objawow i ELISA wychodzi ujemna to mozna stwierdzic ze jest spokoj. Istnieje oczywiscie szansa, ze mozna miec borelioze bez objawow i z ujemnymi testami, ale