Wpis z mikrobloga

Mirki, w czym teraz się aplikacje webowe? Chciałbym hobbistycznie napisać aplikację webową, a ostatni raz to robiłem gdy PHP 5 i django było nowością. Zależy mi na wydajności oraz kosztach utrzymania w razie gdyby projekt się rozwinął. Na razie zastanawiam się nad Go, PHP albo Java Gemini Web. W Go minusem jest to, że nie ma wiele programistów. PHP dostało od wersji 7 JITa, ale problemem jest security (chyba, że teraz jest lepiej?). Co myślicie? Może polecacie coś innego?
#programowanie #webdev
  • 35
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@patste: jeśli napiszesz taką funkcję używając zephir to nie, nie będzie - bo nadal bedzie to operowało na zend engine - tj core php, ale będzie to nadal szybsze niż php bo będzie to skompilowane, zastanów się w ogóle czego potrzebujesz i tyle, bo szukasz chyba rozwiązania na siłę tak mi się wydaje
  • Odpowiedz
@patste: tak jak ci napisałem, w zephirze możesz robić sobie wstawki w C tak poza tym, tj możesz sobie zrobić że będzie to operowało na tablicy intów a potem odpowiedni kod wrzuci jedynie rezultat do zend engine tak abyś mógł sobie dalej z tego korzystać w zephirze i tyle, aż tak nie zagłębiałem się w to, ale może po prostu poszukaj sobie czegoś na cpp jakiegoś http serwera skoro aż
  • Odpowiedz
@patste: ogółem to zephir to nie jest zupełnie nowy język jak php czy python, traktuj go po prostu jako coś co ułatwia pisanie rozszerzeń do php - nie więcej, nie mniej
  • Odpowiedz
@patste: zaraz ci mirki napiszą że jest varnish, cache i inne cuda, co tam że w części frameworków/technologii ma się szybkość wbudowaną, to jest najbardziej zabawny argument przy symfony xD co tam że zajebiście wolny on jest, ludzie piszą zainstaluj varnisha i memcached, co tam że kolejne kilkadziesiąt godzin trza spędzić nad konfiguracfją tego i dostosowaniem kodu istniejącego do korzystania z varnisha/memcache xD
  • Odpowiedz
@patste: wybrałbym Go, ciekawy język, w ciekawy sposób radzi sobie z wielowątkowością (goroutines) i ciągle się rozwija (release 1.9 we wrześniu bodajże). Ilością programistów się nie przejmuj, jest to całkiem prosty do ogarnięcia język i nie dostaniesz errorów po hebrajsku jak w pehapie ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz