Wpis z mikrobloga

#patelnia #teflon #kuchnia #kiciochpyta

Mirki, mam problem z patelniami. Po pol roku patelnia z powloką teflonowa nie nadaje sie do użycia. Jedzenie zaczyna przywierać. Pojawiają ze przebarwienia na powierzchni, tak jakby powierzchnia sie zmyła/starła. Mialem przedtem ceramiczna za 120 ale tez się s---------a. Standardowo jak z teflonem. W pewnych miejscach zaczęło przywierać i koniec.

I teraz pytanie, jaka patelnie kupic by sama z siebie sie nie zużyła, żeliwna?
  • 10
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Promozet1: przepalasz teflon. Zostawiasz patelnię na ogniu/płycie na zbyt długi czas. Nie używaj takich patelni bo wypalona powłoka jest trująca.

Ja mam 3 letnią patelnie i teflon jest jak nowy za wyjątkiem jednej rysy, a nic nie przywiera.

Przepalony teflon staje się matowy i czasami się przebarwia na brązowo/czerwono.
  • Odpowiedz
@dGustator: @n0xx: czesto smaze bez zadnego oleju, klade samo mieso i czekam az tluszcz sie sam pojawi. Dodam jeszcze ze w jednej sie dno zaczelo wyginac podczas smazenia. Zbyt cienkie? Patelnie od Floriny.
  • Odpowiedz
@Promozet1: marmurowe mnie nie przekonują. Tam za dużo tego marmuru to nie ma, więc powiedziałbym że to chłyt marketingowy. Zobacz na Ambition seria Taurus. One mają teflon plus, bardziej odporny na ścieranie.
  • Odpowiedz