Wpis z mikrobloga

Dziobię sobie stronę z Bootstrapem, do tej pory dorzucałem wszystkie zależności do CSS i JS podlinkowując do publicznych CDN. Chciałbym jednak wykorzystać możliwości customizacji Bootstrapa i całość zrobić możliwie po bożemu, np. korzystając z npm.

Zainstalowałem więc sobie bootstrapa

npm install bootstrap
I skompilowane pliki pojawiły się w ./nodemodules/bootstrap/dist - zakładam, że używając grunt watch jakoś ogarnę ich przebudowywanie.

I tu pojawia się zagadka... jak mogę sprawić, żeby z tego, co jest zawartością "dist" móc skorzystać w HTMLu kulturalnie, czyli bez odnoszenia się do ../node_modules/ itd ?

Jeśli ma to jakieś znaczenie - chciałbym że efektem były pliki, które można po prostu wrzucić na statyczny serwer (typu github pages), czyli bez instalacji nodejs na docelowej maszynie.

#webdev #bootstrap #frontend
  • 11
Zainstalowałem więc sobie bootstrapa

npm install bootstrap

@ppawel: masz projekt w folderze dupa na dysku C. Terminal (czy jak to się nazywa w Windows) -> cd dupa i w kontekście tego folderu uruchamiasz npm install bootstrap
@zenon1002: jak widzisz w cytacie tyle jeszcze ogarnąłem ( ͡° ͜ʖ ͡°) ale nie wiem czym dalej zlepić to z kodem strony ( ͡° ʖ̯ ͡°)

@Bozyszcze: @Greg36: nowy bootstrap chyba głównie będzie korzystać z npm+grunt http://v4-alpha.getbootstrap.com/getting-started/build-tools/ więc o ile to możliwe chciałbym iść też tą drogą

Najchętniej to bym chciał znaleźć jakieś proste repo, w którym byłaby minimalna konfiguracja gdzie
@rbielawski: @kmiasko: @Bozyszcze: @Greg36:
No to z powyższego teraz mam mixa technologii:
- gulp
- bower
- grunt
- webpack
- npm

Czy zakładając że mamy już połowę 2016 powinienem któreś z nich sobie odpuścić a przypatrzeć się np. właśnie webpackowi? (bo już mi gdzieś świtał przy okazji ng2, ale też poszedłem na "łatwiznę" w publiczny cdn i ręczne