Wpis z mikrobloga

Dobra ruszyło. :D Dodałem te drożdże (http://browin.pl/pub/thumbs/pub-uploads-foto-400202-png-191-288.png) i ruszyło po 12 godzinach. No i teraz jest problem bo:
a) mam ponad 25 l nastawu i za bardzo drożdże nie mają miejsca by pracować. http://imgur.com/ztFwQOt http://imgur.com/2VOi83U Upuścić kranikiem trochę? Z 2 litry czy co? Musiałem dodać trochę syropu cukrowego (z 3l wody poszło) do 18 blg do tych drożdży.
b) w nastawie jest 15g drożdży i 30 g pożywki (i nie wiem które drożdże pracują a które nie). Zresztą pewnie po fermentacji cydr będzie "walił" drożdżami? Jak zneutralizować ten zapach?
@Browin #cydr #cydrdomowy #alkohol #domowealkohole #wino #winodomowejroboty
  • 8
@n__s: Zacząłem pisać, sporo wyszło i kliknąłem w źle dodany link ze zdjęciem (nawias na końcu) i mi skasowało zamiast zdjęcie pokazać...
Tak więc krótko - zapachu drożdży nie będzie, nic nie dolewaj, a jak zacznie piana wyłazić to zdejmij pokrywę, wyczyść ją i jak nie da się założyć to tak zostaw.
Zapachu drożdży po odferemntowaniu nie będzie, jednak na pewno przy cydrze pozostanie ich nuta, bo cydr to nie do końca odfermentowane i sklarowane win:) jeśli nastaw zacznie naciskać na pokrywę można ją rozszczelnić delikatnie. Jednak nie przypuszczam, że coś wystrzeli.