Aktywne Wpisy

Plotkova99 +18
Mam pytanie, głównie do osób które dobrze znają prawo oraz do tych osób, które miały nieprzyjemność pracować w markecie. Opiszę sytuację, po tym zadam pytanie.
Po zakończeniu pracy wjechała ochrona by sprawdzić czy ktoś czegoś nie wynosi. Chcieli sprawdzać szafki i plecaki w których przynosimy śniadanie i picie do pracy. To jeszcze uszanowałam... Choć nie wydaje mi się to prawne, jednak szafki nie są moje. Zaznaczę że podczas pracy mamy zakaz wychodzenia "na
Po zakończeniu pracy wjechała ochrona by sprawdzić czy ktoś czegoś nie wynosi. Chcieli sprawdzać szafki i plecaki w których przynosimy śniadanie i picie do pracy. To jeszcze uszanowałam... Choć nie wydaje mi się to prawne, jednak szafki nie są moje. Zaznaczę że podczas pracy mamy zakaz wychodzenia "na
romek777 +2
#raportzpanstwasrodka
Zamiast cisnąć Filipa trzeba mu dawać do zrozumienia żeby się odciął od starych. Młody może by się ogarnął tylko nie w takim towarzystwie.
Zamiast cisnąć Filipa trzeba mu dawać do zrozumienia żeby się odciął od starych. Młody może by się ogarnął tylko nie w takim towarzystwie.

Uczę się administrowania serwerami linuxowymi i chyba właśnie zostałem zhakowany ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Support napisał, że z mojego VPS przeprowadzane są ataki i dołączył log: http://pastebin.com/p1SESMVf
SSH co prawda z hasłami, a nie kluczami, ale wg mojej wiedzy nie do złamania brute-forcem czy słownikiem. Niestety bez fail2ban, bo… miałem zainstalować, ale jakoś ciągle zapominałem. Zbędne porty pozamykane, zbędne usługi powyłączane. Logi na serwerze przejrzałem na razie tylko bardzo pobieżnie i widzę mnóstwo prób logowania, ale nie trafiłem na żadną udaną.
W logu od dostawcy widzę dużo wpisów z polami DNS, w dodatku wszystko po UDP, stąd nasuwa mi się wniosek, że atak mógł mieć jakiś związek z bind9, który działał jako DNS cache (chyba tak to się nazywa) i był dostępny dla całego świata. Czy dobrze kombinuję?
Komentarz usunięty przez moderatora
źródło: comment_UTJEAxwVHMDWamxL7ZVD3QvPujbp3XVO.jpg
Pobierz@Rexikon:
źródło: comment_opSqfM11vRyK1fO18liphba4WeP0JZO8.jpg
PobierzPoczytałem. Dobrze rozumiem, że jedynym sposobem na ochronę byłoby ograniczenie dostępności DNS-a do określonej podsieci? Specjalnie zostawiłem go ogólnodostępnego, żebym mógł go użyć z dowolnego hosta (choć nie jest mi to aż tak niezbędne). Zły pomysł?
O ile dobrze pamiętam, zapytania DNS mogą być także wysyłane za pomocą TCP, który jest połączeniowy. Czy udostępnienie usługi DNS tylko
Komentarz usunięty przez moderatora