Wpis z mikrobloga

Mirki! Proszę o pomoc z zakresu #php #mysql
Domyślam się, że nie jest to nic trudnego, ale ja nie miałem z tym nigdy do czynienia, kierunek studiów absolutnie z tym niezwiązany, ale muszę wybrnąć z problemu i tutoriale nic nie pomagają. Phpmyadmin, z bazy danych o wypadkach na drogach mam nr drogi i datę zdarzenia (między innymi). Muszę wypisać ile wypadków zdarzyło się na danej drodze w kolejności malejącej. Wypisać mi się udaje, ale jak zrobić kolejność malejącą?

Kombinuję z tym:

$zapytanie="SELECT nrdrogi, COUNT(datazdarz) AS 'iloscpowtorzen' FROM Pomorzewypadki GROUP BY nrdrogi DESC";

Ale to mi tylko sortuje nr
drogi od największego do najmniejszego, a jak podstawię ilosc_powtorzen do grupowania to tak jakby podsumowuje tylko ile jest poszczególnych rekordów w kolumnie. Jak to rozwiązać?

Ps. Proszę, nie śmiejcie się ;).
  • 7
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@DiKey: @BunkMoreland: Dzięki wielkie za pomoc, mimo śledzenia tego co w necie już wypisane, nie udało mi się tego rozwiązać, a tu działa + wiem już coś więcej. Mam nadzieję, że kiedyś też w czymś uda mi się Wam pomóc ;).

Widzę tylko, że tutaj pogrupowało według wypadków w danym dniu. I mam np., że najwięcej wypadków było 2 stycznia na drodze NR X (10), a potem ta
  • Odpowiedz