Aktywne Wpisy

Ejmen +365
Treść przeznaczona dla osób powyżej 18 roku życia...

ComeByN +262
Cześć, zaginął mój kolega Paweł, proszę o zaplusowanie dla zasięgu.
Zaginął PAWEŁ FRĄC 🚨31 LAT🚨
Paweł mieszka w Świdniku, ostatni raz miał kontakt z rodzina 19.10.2025r. Mężczyzna miał wrócić z Radomia do domu w Świdniku około godziny 20:00.
Od tamtego czasu telefon jest nieaktywny a on sam nie powrócił do miejsca zamieszkania.
Zaginął PAWEŁ FRĄC 🚨31 LAT🚨
Paweł mieszka w Świdniku, ostatni raz miał kontakt z rodzina 19.10.2025r. Mężczyzna miał wrócić z Radomia do domu w Świdniku około godziny 20:00.
Od tamtego czasu telefon jest nieaktywny a on sam nie powrócił do miejsca zamieszkania.
źródło: 565676245_803953275571798_1132017523464764666_n
Pobierz

Mianowicie mam 3 tabele:
kategoria(idkategoria,nazwa)
producent(idproducent,nazwa)
produkt(idprodukt,idproducent,id_kategoria)
Zadanie polega na wyświetleniu nazwy kategorii w której znajdują się produkty wyprodukowane przez jak najmniejszą liczbę różnych producentów.
Kombinowałem ze złączeniem tych 3 tabel lecz nie za bardzo rozkminiam jak napisać warunek.
Z góry dzięki za pomoc
#bazydanych #sqlserver #sql
@MarianSkrzypek: to jest treść zadania? Jeśli tak to nie jest precyzyjna.
@vuvkid: Niestety dokładnie tak brzmi treść zadania( ͡° ʖ̯ ͡°)
@darco3 Wciąż nie do końca łapie,tworze zapytanie wyświetlające nazwę z tabeli kategoria robię złączenie do produktu(joina) pytanie brzmi jak zliczyć ilość różnych producentów ( ͡° ʖ̯ ͡°) gdybym miał policzyć ilość producentów to robię zwykły count i mam z głowy,niestety w tym wypadku nie mam
FROM Kategorie AS kat
JOIN produkt AS prod ON (prod.idkategoria = kat.idkategoria)
JOIN Producent AS pro ON (pro.idproducent = prod.idproducent)
GROUP BY kat.Nazwa
ORDER BY ile
SELECT TOP 1 max(kat.Nazwa), COUNT(prod.idproducent) AS ile
FROM Kategorie AS kat
JOIN produkt AS prod ON (prod.idkategoria = kat.idkategoria)
GROUP
Z tym,że np jak mam teraz podkategorie np 49 której nie ma w produkcie(null) to mi jej nie policzy ( ͡° ʖ̯ ͡°)
Zakładam,że skoro w tej podkategorii nie ma produktów to ta podkategoria powinna zostać wyświetlona zgadza się?
SELECT TOP 1 kat.Nazwa, COUNT(COALESCE(prod.idproducent,0)) AS ile
A następnie
@MarianSkrzypek: dopytaj kumpla co mu się nie podoba
Jedyna