Wpis z mikrobloga

Jeżeli na chleb kładziesz margarynę i plaster sera i nazywasz to kanapką - to proszę, nie nazywaj siebie człowiekiem z rozumem i godnością człowieka.
Kanapka od zawsze stanowiła dla mnie sztukę. Sztukę, którą należy DOSKONALIĆ. Szukać składników, które będą ze sobą smacznie współgrały, kroić je tak aby idealnie pokryły powierzchnię chleba, utrzymać warstwy w ryzach aby nie spadły...

Po kolei.
Nie używaj jakiegoś białego biedachleba z Oszą. Jesz śmieci a nie prawdziwy chleb. ZIARENKA W CHLEBIE TO POŁOWA SUKCESU. Chleb ma być tak zajebiście dobry, żebyś o nim śnił po nocach i ekscytował się na samą myśl o wyprawie do sklepu po ten produkt. Potem smarowidło. MASZ BANA NA MARGARYNĘ TY CHEMICZNY POWALEŃCU. Utwardzony olej to nie to, czym chcesz smarować swój zajebiście dobry chleb. To tak jakby pani 10/10 w skali Ruchensteina założyła crocksy. Ma być masełko a nie margaryna. Naucz się tego jak paciorka. Jak martwisz się o kalorie to możesz użyć pasty pomidorowej (ale dobrej takiej).
Co dalej? TO CO NAJLEPSZE.
MIĘSO.
Pożegnaj się z "szynkami" z supermarketu. Woda, sól, uje muje dzikie węże. Aby zjeść dobrze - jedz swojskie. Nie musisz ubijać świni własnymi rękami, nie musisz sam oczyszczać kiszek z gówna by potem w nie wpakować mięso i zrobić kiełbę. Powiedz "elo" komuś ze wsi (ale takiej prawdziwej wsi, nie jakiejś podrabianej) a będzie ci dane.
Ser? Źródło wapnia. Tłuste, ale zdrowe. Czasem walnij plasterek DOBREGO sera, nie zaszkodzi i nie zrobisz się na beczkę. Jaja są ciężkie, ale to białko! I zdrowe tłuszcze! Walnij na chlebek sadzone bądź na pół twardo. Warzywa - KONIECZNIE. Ma być dużo, smakowicie, idealnie pokryta powierzchnia kanapki. Co to znaczy idealnie pokryta? ABY NIE BYŁO PRZEŚWITÓW. Chcesz położyć dwa plasterki ogórka? A W ŁEB CHCESZ DOSTAĆ? No. Warstwy kanapki mają być tak ułożone abyś mógł w KAŻDYM kęsie powtarzam w każdym mieć każdy element kanapki. Ba, docinam często wędlinę aby nie wystawała poza kontur chleba. Sosy są mile widziane - najważniejsze żeby były gęste bo inaczej spłyną z kanapki. Na koniec szczypiorek (dla zdrowia rzecz jasna, wszystko mamy jeść dla zdrowia) i ewentualnie sól (z tym nie przesadzajmy, mamy jeść UBERKANAPKĘ a nie solankę). Jeżeli nauczysz się robić takie kanapki to możesz mówić o sobie "jestem twórcą wybitnego kanapkowego jestestwa". Tak, bo taką osobą będziesz. I nie daj sobie wtedy wmówić że przesadzasz. Jesteś na jedynej właściwej drodze.

Drodze ku chwale domowej sztuki kulinarnej.

#dziendobry #gotujzwykopem #gzw #gotujzmikroblogiem #gzh #gotujzhannah #cotahannah #oswiadczenie i nie #pasta
H.....a - Jeżeli na chleb kładziesz margarynę i plaster sera i nazywasz to kanapką - ...

źródło: comment_6LVGfJ2UKLCMEKHPamIztQzb0GMKywYO.jpg

Pobierz
  • 124
  • Odpowiedz
@Hannahalla: EH PANOWIE CORAZ WIĘCEJ AMATORÓW SIĘ PCHA DO ZABAWY HEHE MAM NADZIEJĘ, ŻE PRZEJDZIE TA NOWELIZACJA USTAWY I PO CHLEB BĘDZIE MOŻNA CHODZIĆ TYLKO Z LICENCJĄ BO SERIO NIEKTÓRZY NIE MAJĄ ANI DOŚWIADCZENIA ANI WYOBRAŹNI I NA PRZYKŁAD UPUSZCZĄ KANAPKE NA PODŁOGĘ


hehe pamiętacie obwarzan75 rogalking jak byliśmy w '99 na zlocie pieczywa tostowego w Siedlcach? XD Co tam się działo to głowa mała!!! Całe życie z
  • Odpowiedz
@Hannahalla:
Dlaczego Polacy którzy notabene zostali wychowani w kulturze "kanapek" robią je tak #!$%@? i nie poświęcają czasu na to aby zjeść smaczną dobrą kanapkę/bułkę a nie jakieś gówno? Rozumiem jeszcze pośpiech, przekąsić coś na szybko. Ale jak robicie sobie kanapki do pracy, na kolację czy po prostu macie czas to czemu nie zrobić sobie takiej wypasionej?

Jak widzę że ktoś robi kanapki na bazie masło marki masło+wędlina i od czasu do czasu pomidor lub ogórek to mi się smutno robi ( ͡° ʖ̯ ͡°)

Dla mnie kanapka/bułka musi być na wypasie. Po pierwsze jak robię sobie kanapki to do smarowania używam masła albo osełki, ale nie masła typu rama 1kg za 5zł tylko masło. Ewentualnie jakiś sos, majonez, czosnkowy, własnoręcznie robiony. Rama, Delma i inne tego typu gówna nie maja smaku, a jak już jakieś ma to czuć olej. Następnie warzywko na sam dół, preferuję sałatę. Jest mokra, świeża i nadaje smaku. przez co cała kanapka nie jest "sucha" Na sałatę wrzucam kolejne warzywko ostatnio mam fazę na czerwoną cebulę więc kroję w cieniutkie paski i układam, ewentualnie ogórek. Jeżeli to ogórek to posypuje solą, pieprzem (co kto lubi) Czas na pierwszy składnik czyli przeważnie ser. I tu też zasada jeżeli ser jest słony, wyrazisty jak np rolada to drugim składnikiem nie może też być cos słonego np salami . Po serze nadchodzi czas na wędlinkę. Na wędlinę ląduje kolejne warzywko, ja preferuje pomidora na górze którego posypuję sproszkowanym czosnkiem. Na to wszystko jeżeli do smarowania użyłem masła dodaję delikatnie jakiegoś sosu tak o po kropelce tu i ówdzie. Jeżeli robię bułkę/ kanapkę zamykaną i np na dół użyłem do smarowania majonezu,
rene199austria - @Hannahalla: 
Dlaczego Polacy którzy notabene zostali wychowani w k...

źródło: comment_Wz0afMXZICLXr7VWpPKdgHtEFYqDdX7z.jpg

Pobierz
  • Odpowiedz
@thrawn41: @dyniel: Tylko że piszę o tym całkiem serio. Margaryna będzie mi się zawsze kojarzyła z kanapkami podczas wizyty u koleżanek i byłego xD
Dlatego jest byłym, bo smarował kanapki margaryną. Nie mogę żyć z kimś, kto nie szanuje siebie i innych i chce mnie karmić UTWARDZONYM OLEJEM DELMĄ CZY INNYM PASKUDZTWEM. "Bo miękkie po wyjęciu z lodówki". TO SIĘ KUPUJE MASELNICZKĘ no i przecież co twarde to
  • Odpowiedz
@thrawn41: Kanapkowizm zaczął się jak tylko sama zaczęłam operować nożem (wczesna podstawówka). Już wtedy moje kanapki wyglądały na bombę smakową. Od małego robiłam piętrowe kanapki, z wieloma składnikami. Idealnie dokrajałam wędlinę, ser i warzywa aby nic nie wystawało poza kontur chleba. Wyglądały ślicznie. Na samą myśl o nich się wzruszam. Każda kanapka musiała być idealna. Dopiero wtedy czułam się spełniona jako kobieta i jako człowiek.
  • Odpowiedz
@moniczkay: JEZU aż mi żyłka pęka.
@Madlen_: @Iudex: Jak się jest sierotą to nawet chleb z masłem upadnie na podłogę #iksde Doświadczenie nabyte na przestrzeni lat oraz licencja na chodzenie po bułki pozwala mi na takie dobranie składników że warstwy trzymają się całości i nic się nie rozwala podczas gryzienia - nawet bez kanapkowego kleju (czyt. majonezu)! JAK NIE MASZ ZALICZONEGO SZKOLENIA Z GRYZIENIA
  • Odpowiedz