Aktywne Wpisy
Będąc w Tatrach nie jeden zastanawiał się co to k---a jest Murzasichle? XD
Jakaś niemiecka pomyłka? Ja miałem tą schizę również. Otóż to nie szwabski.
A więc:
Skąd wzięła się nazwa Murzasichle?
Murzasichle istnieją od 1630 r. Nazwa miejscowości, pochodząca z języka Wołochów(rumuński), jest zlepkiem trzech słów: „mur”, „za” oraz „sichle” – co oznacza mur (dawna nazwa miejscowości) za rzeką Sichłą. Nazwę wymawiamy z miękkim „ś”, nie zaś jak większość błędnie, z
Jakaś niemiecka pomyłka? Ja miałem tą schizę również. Otóż to nie szwabski.
A więc:
Skąd wzięła się nazwa Murzasichle?
Murzasichle istnieją od 1630 r. Nazwa miejscowości, pochodząca z języka Wołochów(rumuński), jest zlepkiem trzech słów: „mur”, „za” oraz „sichle” – co oznacza mur (dawna nazwa miejscowości) za rzeką Sichłą. Nazwę wymawiamy z miękkim „ś”, nie zaś jak większość błędnie, z
Ptaahu +81
czad irfanview vs g---o windows photos
Zatrzasnęłam się dzisiaj w drzwiach obrotowych. Serio, da się ;) To takie drzwi co się kręcą na czujkę ruchu. Wchodząc do budynku zauważyłam, że nie ma w nim wejścia do cukierni jakiego szukałam, więc od razu zrobiłam nawrót nie wychodząc z obszaru obrotowego i drzwi pomyślały, że skoro nic się nie rusza w obrębie czujek, to trzeba się zatrzymać. Ze mną na godzinie dziewiątej (od strony wejścia do budynku patrząc). Kilka minut stałam i wypatrywałam kogokolwiek kto uruchomiłby czujkę. A kiedy wreszcie w budynku pojawił się robotnik, to się tak zaaferował, że nie słuchając mnie pobiegł po ochroniarza. Grunt, że fachowo zostałam uratowana z nieobrotowego zamknięcia.
#rowerowyrownik #rowerowetrojmiasto
@Ilana: Najgorzej! ( ͡° ʖ̯ ͡°) Rozumiem, że poszłaś do innej? ( ͡º ͜ʖ͡º)