Będąc w Tatrach nie jeden zastanawiał się co to k---a jest Murzasichle? XD Jakaś niemiecka pomyłka? Ja miałem tą schizę również. Otóż to nie szwabski. A więc: Skąd wzięła się nazwa Murzasichle? Murzasichle istnieją od 1630 r. Nazwa miejscowości, pochodząca z języka Wołochów(rumuński), jest zlepkiem trzech słów: „mur”, „za” oraz „sichle” – co oznacza mur (dawna nazwa miejscowości) za rzeką Sichłą. Nazwę wymawiamy z miękkim „ś”, nie zaś jak większość błędnie, z niewystępującym w języku polskim „si”. #tatry #ciekawostki #heheszki trochę
Sama nazwa wywodzi się z połączenia dwóch nazw osad: Mur oraz Zasichle[7]. Pierwsza cząstka nazwy – „mur” wzięła się od nazwy miejscowości leżącej nieopodal Zasichla – „Mur”. Gdy dwie wsie połączyły się ze sobą powstała osada o nazwie „Murzasichle”. Według językoznawców „Sichle” pochodzi z języka pasterzy wołoskich, którzy wędrowali przez Podhale. „Sihla” oznaczała gęsty las. Po słowackiej stronie Tatr do dziś znajduje się miejscowość o podobnej nazwie Sihla. Tym
@SebastianEnriqueAlvarez: w dole Krupówek jest cmentarz przy drewnianym kościele, jest tam pochowany np. Makuszynski, jest też tam wiele starych grobów, wlasnie z takimi dziwnymi nazwiskami jak ta nazwa miejscowości.
Jakaś niemiecka pomyłka? Ja miałem tą schizę również. Otóż to nie szwabski.
A więc:
Skąd wzięła się nazwa Murzasichle?
Murzasichle istnieją od 1630 r. Nazwa miejscowości, pochodząca z języka Wołochów(rumuński), jest zlepkiem trzech słów: „mur”, „za” oraz „sichle” – co oznacza mur (dawna nazwa miejscowości) za rzeką Sichłą. Nazwę wymawiamy z miękkim „ś”, nie zaś jak większość błędnie, z niewystępującym w języku polskim „si”.
#tatry #ciekawostki #heheszki trochę