Wpis z mikrobloga

Mirki z #pcmasterrace #komputery #pc
Jak obstawiacie, o ile może spaść cena np Asus GeForce GTX 980 Ti STRIX OC 6GB po premierach Pascala i Polarisa? 10%? 20%? 50%? (akurat na 50% to w ogóle nie liczę, wydaje mi się niemożliwe.)
Ktoś pamięta jak to było przy premierach poprzedniej generacji kart?
Nowa buda już do mnie jedzie, tylko bez grafiki właśnie i zastanawiam się czy czekać czy nie... Bo jak mam zaoszczędzić 150zł to jednak nie chcę tyle czekać bez grafiki ( ͡° ʖ̯ ͡°)

O ile spadną ceny topowych kart graficznych po premierze polarisa i pascala

• do 10% 24.4% (11)
  • do 25% 22.2% (10)
  • do 50% 11.1% (5)
  • Radeony zaczną rozdawać za darmo ( ͡€ ͜ʖ ͡€) (Sprawdzam) 42.2% (19)

Oddanych głosów: 45

• 22
@try_catch_finnaly: nie spadną w ogóle, ewentualnie max 10% być możę jedynie premiera polarisów wpłynie, przecież premeira za 2-3 miesiące, już lepiej poczekać

przy premierach poprzednich generacji tak to było że hd 6950 kosztował np 1000 zł a hd 7950 czyli odpowiednik w zmienionym procesie 2000 zł, i co tu niby było do obniżania w hd 6950 ? nic
@Jestem_Tutaj: No tak... W sumie tego nie wziąłem pod uwagę. Była by trochę lipa. W razie czego jeszcze są czerwoni, ale ich się trochę boję. Chcę kartę na lata, przynajmniej 3 lata bez wymiany...
Ostatniego Radeona miałem jak to było jeszcze ATI i nikt o Viscie nie słyszał jeszcze. Później Bratu kupiłem Radka HD 7850 na sięta i jakoś nie narzekał specjalnie chyba...
Nie wiem jak te nowe topowe Radki się
@try_catch_finnaly: ceny topowych kart obecnie zaczną spadać tak minimum pół roku do roku czasu gdy zacznie ich brakować i nowe karty na dobre zagoszczą na półkach sklepowych, bo najpierw będą ciężko dostępne i w wysokiej kwocie, 499$ gtx 1070, 650$ zapewne gtx 1080, jedyne co na amd można liczyć, tylko że oni mają wydać karty max o wydajności obecnego fury, przynajmniej takie plotki są - to może wypłynąć właśnie na ceny
@try_catch_finnaly: tylko u nvidii wyglądały ceny w dniu premiery troszkę inaczej, bo wydawali karty zwykle kilka ładnych miesięcy po premierze amd, zwłaszcza gdy przechodzili na nowy proces - przez co karty były już tańsze, ale i tak cena amd do tego czasu spadała, teraz wygląda na to że chyba po raz pierwszy w historii od dawna dostaniemy premierę kart obu firm w tym samym okresie czasowym
@Jurigag: tak, ale z zaprezentowanego cyklu wydawniczego amd wynika ze pierwsze wydane polarisy będą dla rynku mobilnego i średniego segmentu deskopowego. Na karty dla entuzjastó poczekamy dłuzej od AMD ( ͡° ʖ̯ ͡°)
@Jurigag: Czyli innymi słowy, będzie ciekawie. W sumie nie mam zamiaru kupować nowych kart. Co najwyżej, w zależności jak zdecyduję, jedną topową kartę jakoś teraz ewentualnie za miech czy coś, a drugą później do SLI/Crosfire. Zresztą będę śledził rynek pewnie.
@Luxon007: to zależy co mają na myśli średni segment desktopowy, dzisiaj obecnie są to karty do gtx 970/r9 390, a karty dla entuzjastów to karty typu gtx 980,980ti,r9 390 czy fury i fury x

osobiście myślę że najmocniejszą kartę jaką wydadzą obecnie będzie coś pokroju o wydajności zwykłego fury/r9 390x jako r9 480x za 300-350$

@try_catch_finnaly: to wszystko to i tak jest wróżenie z fusów, zobaczymy w dniu premiery i
@Luxon007: no tak, ale teraz sytuacja się zmieniła i dla graczy średni segment to r9 390 i gtx 970, jeśli amd nie wyda chociaż kart o takiej wydajności to będzie to ich strzał w stopę, poza tym zauważ że przecież nastąpi wzrost wydajności, równie dobrze może się okazać że nowy odpowiednik wydajnościowy r9 390 czy r9 390x/fury to będzie mainstream, poza tym o ile kojarzę na grafikach jakiś polaris 10 i
@Luxon007: według mnie zadebiedutują ale będą to karty z zupełnie innych półek cenowych i wydajnościowych, i pewnie wydadzą tą 490 jako 480x, a vega trafi w przyszyłm roku do r9 490(x) i następcy fury a w tym roku dostaniemy r9 480x z gddr5 z wydajnością na poziomie 490/fury i tyle, r9 490/490(x) będzie na początku przyszłego roku z gddr5x a następca fury z hbm2

polaris 10 imho będzie za słabym układem
@Jurigag: r9 390/x i gtx970/980/ti to sa high-end cards, a enthusiast (flagowce) to titan/x i fury/x oraz nano.
Teraz wyjda karty high-end oraz w przypadku amd rowniez lo-end a enthusiasts obu firm zapowiadane sa na styczen 2017