Wpis z mikrobloga

Murki co się wczoraj w nocy #!$%@?ło to jeszcze teraz mam nadmiar adrenaliny.
tldr

Wracałem około 2 w nocy z #krakow do domu rodzinnego. Jadąc już przez swoją miejscowość zobaczyłem dym i płomień za starym domem przy drodze. Zatrzymałem sie i pobiegłem zobaczyć co się dzieje. Ogień już zajął kawałek domu i płomienie dochodziły pod dach (od strony ulicy nie było bardzo widać). Dzwonię na 998. Syrena na całą wieś. Mam stać przy drodze i machać latarką. Pare minut później 4 wozy straży pożarnej i policja. Najpierw przyjechały 2 zawodowej. Nieźle to wygląda jak z 10 chłopa wyskakuje z wozu i cała akcja, drabina, węże, reflektory, bo ciemno, 2 strażaków z butlami z tlenem wchodzi do środka, pewnie sprawdzali czy nikogo więcej nie ma. Ciekawi ludzie z okolicznych domów już się schodzą. Pierwszy raz w życiu musiałem dzwonić po jakieś służby i w sumie to mega stres jest, bo różnie człowiek interpretuje to co się w okół niego dzieje w niestandardowej sytuacji. Na szczęście nikomu nic się nie stało, 2 osoby (znani lokalni żule) byli w środku. Po telefonie na straż widziałem już, że oni i okoliczni mieszkańcy chodzą koło domu i wiaderkami próbują gasić ale nad takim ogniem nie ma szans zapanować. Ogólnie akcja trwała około godziny. Długo bo dom stary i drewniany. Tzn. ja pojechałem po tym czasie ale straż jeszcze ściagała dachówki i profilaktycznie polewała cały dom. Dziwne, że nikt z przejeżdżających tego wcześniej nie zobaczył. Droga może nie jest super ruchliwa o tej godzinie ale mijałem kilka samochodów. Zdjęcie pod koniec akcji, dom od strony drogi, z tyłu cały zwęglony. Zastanawia mnie też system strazy pożarnej. Mam telefon na kartę (karta chyba musi być zarejestrowana) i zgłaszając pożar, dyspozyor mówi dobrze Panie @Wilier proszę stać przy drodze i sygnalizować. Pewnie @Korba112 będzie wiedział jak to działa. Wyświetla Wam się kto dzwonic czy może ja byłem tak posrany i nic nie pamiętam XD ?

#strazpozarna #pomoc #truestory #998 #takbylo
Pobierz Wilier - Murki co się wczoraj w nocy #!$%@?ło to jeszcze teraz mam nadmiar adrenaliny...
źródło: comment_DI2PoU9VfxeG4xD7WSJnpwFYnoc3dUi7.jpg
  • 64
No dobrze a jak to jest jeżeli dzwonie na 112 nie mając karty sim w telefonie? Jak to działa? Jest jakaś identyfikacja np po IMEI ?

Tochę #gsm więc zawołam - może ktoś wytłumaczy.

@Kamil__: Przez komentarze nie da się wołać tagów :P
@Wilier: Godzina to nie jest długo, rzekomym nawet ze krótko :) Polewanie i ściąganie dachówki też nie jest profilaktyczne, tylko tak trzeba bo musieli schodzić belki, łaty, mur itd. żeby się na nowo nie zapaliło.
Gratki za reakcję :)
@wakam: w każdym samochodzie PSP znajduje się torba PSP R-1 z zestawem do tlenoterpii, każdy strażak moze i ma.obowiązek w razie potrzeby podać tlen poszkodowanym, nie musi być ratmedem.
@Wilier:

Pierwszy raz w życiu musiałem dzwonić po jakieś służby i w sumie to mega stres jest, bo różnie człowiek interpretuje to co się w okół niego dzieje w niestandardowej sytuacji.

Mój pierwszy telefon na służby, to było wtedy, kiedy samochód z płonącym katalizatorem stanął dokładnie nad włazem do studzienki zlewowej PB95, jak pracowałem na stacji. To dopiero była adrenalinka XD
@Wilier:
Na szczęście skończyło się w miarę dobrze. Zabroniłem gościowi odpalać ponownie auta i je zepchnęliśmy na bezpieczną odległość. Potem pobiegłem na stację zadzwonić po straż. A teraz najlepsze: kiedy ja dzwoniłem to facet sobie odjechał, a straż już było słychać xD Na szczęście mi uwierzyli i nie płaciłem kary (bo mieli do mnie ze 300 metrów i chłopaki mnie znali - często tankowali u mnie wozy). Ciekaw jestem czy gość
@Wilier: Gratulacje Cumplu zachowałeś się bardzo dobrze i powinieneś być dumny :)
Drugi plus za to, że nie zadzwoniłeś na 112 tylko od razu na 998 w tej konkretnej sprawie.

Co do pytania o dane. Jeżeli dana komenda ma wykupioną usługę do systemu SWD-ST o nazwie PLI-CBD to ma wszystkie Twoje dane jeśli numer został zarejestrowany. TUTAJ WIĘCEJ INFO .