Wpis z mikrobloga

Cześć, będę miał takie zapytanie do bardziej doświadczonych obserwatorów nieba. Szukam teleskopu na wypady za #krakow, ewentualnie obserwacje z Zakrzówka albo Kopca Krakusa.
Ogólnie do czego chciałbym wykorzystać taki teleskop to przede wszystkim oglądanie DSO: gromady gwiazd - żeby w kulistych dało się zobaczyć nie tylko chmurkę ale i rozdzielone gwiazdy, galaktyki, mgławice - fajnie byłoby gdyby było widać trochę szczegółów), poza tym w miarę możliwości aby dało się spojrzeć na planety: zobaczenie pasów i WCP Jowisza, widok Saturna z pierścieniami i Tytanem, Wenus w fazach i Marsa z czapami lodowymi.
Jeżeli chodzi o wielkość to potrzebuję czegoś co będzie na tyle mobilne, że można to w miarę łatwo złożyć i rozłożyć, a także przenieść i przewieźć w samochodzie.
Budżet: do 850zł - używane jak najbardziej wchodzą w grę.

To co dotychczas znalazłem:
Sky-Watcher Synta N-130/900 EQ2
Spinor Optics N-130/900 EQ2
Sky-Watcher 150/750 EQ3-2
Synta 8 Sky Watcher - jak wygląda transport tego?
Sky Watcher 102/500 - refraktor
Sky Watcher 120/600 - refraktor

Co byście polecili?
W razie gdyby ktoś miał rozeznanie to jeszcze spytam jakie forum astronomiczne jest najlepsze na takie pytanie? Na którym można liczyć na najbardziej fachowe odpowiedzi?

@AstroMat @namrab @dzangyl @Al_Ganonim - Was też wołam bo będziecie mieć najlepsze rozeznanie w teleskopach

PS. Mam lornetkę 15x70, daje świetne widoki, ale już nie starcza gdy człowiek chce zaglądnąć głębiej w niebo :)

#astronomia #teleskopy #forumastronomiczne #pytanie #refraktory #reflektory
  • 28
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@mactrix: jeśli lustra są ok i wyciąg okularowy płynnie chodzi wszyztsko jest ok. Do Newtona konieczny jest kolimator bo teleskop jak instrument muzyczny trzeba stroic żeby dawał ładne obrazy. A jak się kolimuje to odsyłam do google :)
  • Odpowiedz
@AstroMat: Wszystko wygląda ok, rys nawet na obudowie nie widać, w sumie to jak obejrzę na żywo już w stu procentach to wręczę gotówkę sprzedającemu. Na tę chwilę jesteśmy ugadani. Kolimator + jakiś fajny pokrowiec będę potrzebował :)
  • Odpowiedz